Aktualno
StoryEditor

Očekuje se rast potrošnje 43. mjesec zaredom

07. Svibanj 2018.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak podatke o prometu u trgovini na malo u ožujku, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 43. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u ožujku za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 0,5 do 3,8 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to brži rast maloprodaje nego mjesec dana prije, kada je ojačala 1,2 posto na godišnjoj razini.

>>> DZS: Potrošnja porasla 42. mjesec zaredom, ali znatno sporije

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 43 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Tijekom ožujka očekujemo ubrzanje dinamike rasta prometa u trgovini na malo dijelom i zbog ranijeg termina Uskrsa ove godine", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

No, dio analitičara očekuju usporavanje rasta potrošnje u ožujku zbog visoke lanjske baze jer je u ožujku 2017. maloprodaja porasla snažnih 7,7 posto.

>>> Promet u europskoj maloprodaji posustao u ožujku

„Iako indeksi potrošača i dalje sugeriraju optimizam uz ranije predblagdansko raspoloženje, očekujemo vrlo blagi rast realnog prometa u trgovini na malo dijelom i zbog učinka baznog razdoblja”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), na početku ove godine.

U prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

21. travanj 2024 06:29