Aktualno
StoryEditor

Postoji ‘istinska zainteresiranost‘ za unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Irana

27. Lipanj 2017.

Gospodarska suradnja Hrvatske i Irana može se znatno unaprijediti za što postoji velik prostor, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u sklopu posjeta iranskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj.

Iranski ministar Ali Rabiei istaknuo je da Iran nakon prekida sankcija i izlaska iz dugogodišnje međunarodne izolacije planira stvoriti 3,2 milijuna novih radnih mjesta, a da su za to potrebna ulaganja od oko 220 milijardi dolara.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je da postoji istinska zainteresiranost za značajnije jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana te da je forum dokaz iznimne političke namjere u tom smjeru.

-Prošlogodišnjim posjetom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Iranu, istaknuo je Pavić, učinjeni su znatni pomaci u razvoju prijateljskih odnosa i stvaranju temelja za poboljšanje gospodarske suradnje. Iransko-hrvatski gospodarski forum tada je u Teheranu okupio više od 200 iranskih i hrvatskih gospodarstvenika, podsjetio je Pavić.

>>>Analitičari: Možemo očekivati vidljiviji utjecaj krize Agrokora na cjelokupno gospodarstvo

Ocijenio je da je potpisivanjem ugovora o gospodarskoj suradnji uspostavljen okvir za širenje i razvoj gospodarskih odnosa.

Kako je naglasio, na jučerašnjem sastanku kojem je nazočila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te iranski ministar rada i socijalnoga sustava Ali Rabiei, zacrtani su mnogi ciljevi, a jedan od njih je uspostava platnog prometa između dviju država.

>>>Burilović: BiH među tri najvažnija izvozna tržišta

Pavić je iranskog ministra upoznao s paketom mjera aktivne politike zapošljavanja ‘Od mjere do karijere‘. Kako je napomenuo, osim industrije, energetike, prometa i infrastrukture te potencijala suradnje u kulturi i turizmu, prilika za suradnju postoji upravo i u razmjeni modela reformi.

Iranski ministar Ali Rabiei istaknuo je da Iran nakon prekida sankcija i izlaska iz dugogodišnje međunarodne izolacije planira stvoriti 3,2 milijuna novih radnih mjesta, a da su za to potrebna ulaganja od oko 220 milijardi dolara.

Ustvrdio je da su mogućnosti za gospodarsku suradnju velike te kako očekuje da će i hrvatske tvrtke ulagati u Iran koji je sada otvoren cijelom svijetu.

>>>Plenković: Rast uvoza ukazuje na nužnost jačanja domaće proizvodnje

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je istaknuo kako su hrvatska i iranska gospodarska komora od prošlogodišnjeg posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Iranu organizirale više susreta hrvatskih i iranskih gospodarstvenika, a kako potencijal buduće suradnje potvrđuje i veliko iransko gospodarsko izaslanstvo koje bi u rujnu ove godine trebalo posjetiti Hrvatsku.

Burilović je ustvrdio da osim prostora za suradnju u tradicionalnim sektorima kao što su energetika, brodogradnja, ICT, metalna, kemijska, automobilska, prehrambena i farmaceutska industrija, Hrvatska Iranu može ponuditi izvrstan geostrateški položaj kao ulaz na europsko tržište.

Direktor tvrtke Ivanićplast Vitomir Klasić bio je član gospodarske delegacije koja je prošle godine posjetila Iran. Kazao je da je uspio uspostavili intenzivan kontakt s tvrtkom koja je najveći proizvođač sanitarija u Iranu te da se nada da će s njom najkasnije do početka iduće godine uspostaviti konkretnu poslovnu suradnju.

28. travanj 2024 20:50