Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Inspektor kaznio frizerku pa poderao besmislenu kaznu

12. Lipanj 2017.

Zanimljivu mi je priču ispričala vlasnica frizerskog salona o tome kako ju je inspektor najprije kaznio, a onda je, shvativši da to nema smisla, pred njom poderao već napisano rješenje o kazni. Frizerka s kojom sam kontaktirao preko osobe o kojoj sam prije pisao u ‘Pravdi‘ nije htjela izići u javnost s imenom, ponajprije da ne bi naštetila inspektoru. Dakle, ispričala mi je da je sjedila u svojem salonu (nije bilo klijenata) i čitala neki ženski časopis kad je došao inspektor zaštite na radu. Čovjek se lijepo predstavio i odmah je uočio da na zidu njezina malog salona nije obješen Plan evakuacije i spašavanja. Pitao ju je zašto ga nema, a ona se, jadna, čudom čudila o čemu to govori. Nažalost, nije bila upoznata s time da, prema Zakonu o zaštiti na radu, mora imati Plan spašavanja iako je svakomu jasno da se tu ne mora izrađivati nikakav plan, nego ako izbije požar, svatko će odmah pobjeći kroz vrata, jedini otvor u svijet toga malog salona. Čak i da postoji plan evakuacije, nitko ga tada neće ni pogledati.

Frizerka nije imala pojma da mora na zid objesiti Plan evakuacije i spašavanja. Možda bi sve prošlo jednostavnije da nije bila brza na jeziku. Na njezinu sreću, ipak nije kažnjena.

Komedija za klijente

Međutim, govori dalje moja sugovornica, u početku je razgovor bio pristojan, a onda je rasprava nastavljena povišenim tonovima. Inspektor ju je upitao znaju li njezini zaposlenici koji je plan evakuacije u slučaju nesreće. Odgovorila mu je da ima samo jednu zaposlenicu koja treba doći u drugu smjenu (salon je u malome mjestu na sjeveru Hrvatske, pa nema mnogo klijenata za koje bi trebala više zaposlenika) i, naravno, ni ta zaposlenica nije upoznata s planom evakuacije, čak ni usmeno.

- Pa nije blesava da ne vidi da mora pobjeći kroz vrata - govori sugovornica, na što se ja slatko nasmijah. Iako je govorila prilično brzo, uspio sam se ubaciti u njezine riječi i reći joj da je Zakon o zaštiti na radu u tom dijelu zaista nelogičan i da ne bi trebao vrijediti za tako male prostore u kojima je logično kamo ljudi moraju bježati, ali da je zakon ipak zakon i da bi ga trebalo poštovati... Ona me prekinu i reče da se slaže te da je Plan sad obješen na zid i da izaziva podsmijeh klijenata; čak je sa zaposlenicom napravila igrokaz pred njima objašnjavajući ‘kud se bu kidnulo ak vatra bukne‘.

Fatalna uzrujanost

Plan evakuacije postavila je nakon što se ipak pomirila s inspektorom. Naime, nakon što se pošteno raspravio s frizerkom da je Zakon tu jasan i da on nema što tumačiti je li nešto glupo ili nije, u zapisnik je stavio ono što je zatekao. Vlasnica frizerskog salona to je nevoljko potpisala psujući uzduž i poprijeko sve one koji nešto odlučuju u ovoj zemlji pa je nakon toga inspektor, također vidljivo uzrujan, otišao. Tko zna zašto je inspektor bio toliko uzrujan? Možda zato što gospođa frizerka teško daje priliku sugovorniku da objasni svoje stajalište zbog oštrine i brzine pripovijedanja, no kad je i on, čini se, malo došao k sebi, očito je prihvatio njezine argumente. Došao je opet u njezin salon i zamolio je da iziđe van (unutra su bili klijenti). Rekao joj je da razumije njezin problem i zamolio je da ipak izvjesi Plan evakuacije, a on neće staviti u proceduru već napisano rješenje o kazni. Čvrsto mu je to obećala, a on je pred njom poderao rješenje. Mislim da je ovo lijepa priča koja šalje poruku i piscima zakona da poduzetnike oslobode takvih bezrazložnih obveza, ali i poduzetnicima da pokušaju smirenije razgovarati s inspektorima.

Čekali programsko rješenje

U prošlom smo broju apelirali na poduzetnike da provjere je li njihova tvrtka dužna zatezne kamate za porez na dobit. Naveli smo da tvrtke od ove godine moraju isti dan poslati obrazac PD i uplatiti taj porez. Čitateljica Marina poručila je poduzetniku o kojemu je bila riječ da angažira knjigovođu. Pozdravljam vjernu čitateljicu, no naknadno je ipak stigao i odgovor Porezne uprave na moj upit, ali u kojemu nije objašnjeno zašto se tek ove godine primjenjuje odredba o uplati poreza isti dan kad se pošalje i PD obrazac iako je ta odredba od 2004. Jedno od mojih pitanja bilo je i ovo: Je li možda odgovor da je tek ove godine uvedeno programsko rješenje koje automatski obračunava kamate onima koji ne uplate isti dan kad pošalju obrazac PD? Neslužbeno smo saznali da je to razlog. E, pa još jednom, dragi poduzetnici (a i knjigovođe), pazite na to!

01. svibanj 2024 16:13