Aktualno
StoryEditor

Šest gradova postaju centri kompetentnosti strukovnog obrazovanja

24. Srpanj 2018.

Zabok, Split, Osijek, Opatija, Pula i Dubrovnik postat će regionalni centri kompetentnosti strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva Hrvatske, izvijestili su u utorak iz Ministarstva turizma.

>>>MZO odabralo 25 strukovnih škola koje će postati regionalni centri kompetentnosti

Tijekom službenog imenovanja 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva, održanog u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, istaknuto je da će službeni centri strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj biti Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Kako je istaknuto iz Ministarstva turizma, radi se projektu vrijednom gotovo 500 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova, namijenjenih za razvoj ljudskih potencijala u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Regionalni centri kompetentnosti, kao sustav dualnog obrazovanja, trebali bi dodatno osnažiti interes za zanimanja u turizmu, i ugostiteljstvu, osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rada gdje će se posebno cijeniti inovativnost i poduzetnički pristup.

>>>Divjak: Milijarda kuna iz europskih fondova za reformu strukovnog obrazovanja

Regionalni centri kompetentnosti za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, navodi se u priopćenju, predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Hrvatskoj kojeg će sačinjavati mreža šest škola koja će ujedno imati i funkciju hotela u kojima će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i provedbu učenja temeljenog na radu, ujedno obavljati i osposobljavanje, usavršavanje te prilagodba potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Dodatna potrebna stručna znanja i vještine bit će pružena i odraslim osobama kroz mogućnosti prekvalifikacije, dokvalifikacije i slično te će se i na taj način osigurati kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je iznimno zadovoljan što će se putem regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetna i suvremena izobrazba kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora.

>>>Upisi u srednje škole: Pojačan interes za strukovno obrazovanje

"Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom", naglasio je Cappelli dodavši da će centri dobiti i novu opremu i smještajne kapacitete namijenjene učenicima i učiteljima.

28. travanj 2024 16:59