Aktualno
StoryEditor

Smotru Sveučilišta obilježili štandovi na kojima se zanimanje moglo ‘isprobati‘

24. Studeni 2016.

Dvadeset prva Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je prošloga tjedna u Studentskom centru. U tri dana učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani posjetom jednom od najvećih događaja u hrvatskoj studentskoj zajednici mogli su profitirati od obilja korisnih informacija koje će im pomoći u izboru karijere, ali i za- baviti se uživajući u zanimljivu programu. Bogat program i velik trud izlagača - 31 fakulteta i tri umjetničke akademije sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i veleučilišta, visokih škola i drugih visokih učilišta iz Zagreba i ostatka Hrvatske – potaknuo je mnoge da se dođu informirati ne bi li si olakšali težak zadatak odabira preddiplomskog, diplomskog, doktorskog ili poslijediplomskog studija. Posjetitelji su mogli saznati i ostale informacije relevantne za studentski život kao što su mogućnosti do- bivanja stipendije, smještaja, međunarodne razmjene te sve o potrebama na tržištu rada i razvoju karijere.

Posjetitelji Smotre mogli su vidjeti pedesetak 20-minutnih popularnoznanstvenih i umjetničkih prezentacija koje su održali najzanimljiviji, vrsni sveučilišni nastavnici i znanstvenici.

Najbolje na sveučilištu  

Klasičnom izlagačkom dijelu ove se godine u programu pridružio iskustveni – svim posjetiteljima Smotre omogućeno je da pogledaju pedesetak 20-minutnih popularnoznanstvenih i umjetničkih prezentacija koje su u kinu Studentskog centra održali najzanimljiviji, vrsni sveučilišni nastavnici i znanstvenici. Fakulteti su tako predstavljeni u sklopu novog programa ‘Najbolje sa Sveučilišta‘, a umjetničke akademije tijekom cijele su Smotre u Francuskom paviljonu održavale ogledne sate.

Zajedničko predstavljanje umjetničkih akademija osmišljeno je da potencijalni studenti dobiju bolji uvid u to što znači studirati na pojedinoj umjetničkoj sastavnici, MUZA-i, ALU-u i ADU-u, te da im se omogući da se i sami okušaju na nekim područjima. Reakcije su bile pozitivne, naš dio programa bio je pun pogodak - rekao je jedan od organizatora Davor Švaić, prodekan za studente i nastavu na ADU-u.

Smotra_Sveucilista_Lider2

Mnogi su fakulteti ponudili zanimljiv popratni program. Posjetitelje Smotre osobito su privlačili oni koji su na svojim štandovima ponudili nešto što se moglo ‘isprobati‘. Roboti su ‘in‘ – Mnogo se učenika odazvalo na naš štand, prilično su zainteresirani za robotske platforme koje smo izložili. Imamo robote koji lete, rone, plutaju na površini vode, pokreću se kotačima. Tu je i robot hodač koji su razvili studenti za potrebe diplomskog rada i osnovali startup STEMI, a izložili smo i studentske ra- dove odabrane na natječaju za predstavljanje na Smotri – zadovoljno je primijetio docent Ivan Marković s FER-a. – Na našemu stručnom studiju naglašena je praksa, stoga smo posjetiteljima omogućili da izmjere tlak, temperaturu, ali i da na lutki isprobaju tehnike oživ-ljavanja i intubaciju, što često gledaju na televiziji – rekao je student treće godine fizioterapije Domagoj Brkanac u ulozi predstavnika Zdravstvenog veleučilišta. Tijekom Smotre mnogi su fakulteti otvorili vrata pa su uz razne inovacije i bogat program neki posjetitelji odlučili kojom će se strukom baviti u životu.

28. travanj 2024 04:19