Aktualno
StoryEditor

Societe Generale kupuje Commerzbankov odjel za trgovanje dionicama i sirovinama

03. Srpanj 2018.

Francuski bankarski div Societe Generale u utorak je objavio da je postigao dogovor s njemačkim Commerzbankom o kupnji njegova ključnog odjela za trgovanje dionicama i sirovinama, piše Bloomberg.

>>>Societe Generale: Rublja će nakon ublažavanja sankcija ‘premašiti sva očekivanja’

„Ova akvizicija bila bi transformativna za naše aktivnosti u Njemačkoj jer bi Societe Generale mogao dosegnuti novu poslovnu razinu u vodećem gospodarstvu eurozone“, objavio je u priopćenju zamjenik izvršnog direkotora francuske banke Severin Cabannes.

U priopćenju se ne navodi vrijednost transakcije.

Aktivnosti koje bi bile pod kontrolom Societe Generale bazirane su u Frankfurtu, Londonu, Hong Kongu, Parizu, Luxembourgu i Zürichu. Prošle je godine taj odjel ostvario bruto prihode od 381 milijun eura.

U francuskoj banci napominju i da će akvizicija „ojačati globalno vodstvo banke na području financijskih izvedenica i investicijskih rješenja“, izdvajajući i „pozitivan utjecaj“ na profitabilnost.

>>>UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, pregovara o spajanju sa Societe Generaleom

U Commerzbanku su potvrdili dogovor, dodajući da će transakcija "uključivati ​​prijenos trgovinskih knjiga, franšiza klijenata, zaposlenih i IT infrastrukture".

Sporazum će omogućiti smanjenje troškova od 200 milijuna eura do 2020. godine, dodaju u Commerzbanku.

U 2016. godini najavili su plan smanjenja troškova kroz preusmjeravanje fokusa na komercijalne i aktivnosti poslovanja s građanima. Te su godine privukli 73 tisuće novih klijenata u odjelu za mala i srednja poduzeća i 1.000 novih klijenata u redovima velikih kompanija.

>>>Njemačka banka Commerzbank ukida 9.600 radnih mjesta i uskraćuje dividendu radi restrukturiranja

Commerzbank zapošljava 49.000 radnika, a prošle su godine ostvarili prihode od 9,2 milijarde eura. Među njegovim je dioničarima i njemačka država s vlasničkim udjelom od 15,6 posto.

28. travanj 2024 18:17