Aktualno
StoryEditor

Sudbina Todorićevog revizora: Discordia u biznisu s hranom, Bruna izašla iz obiteljskih tvrtki

06. Siječanj 2019.

Bruna Discordia izašla je krajem prošle godine iz vlasničke strukture u obiteljskoj tvrtki SILVA MORUS d.o.o. iz Zagreba. Tvrtka je poznatija pod ranijim nazivima – najprije DISCORDIA AUDIT, pa BAKER TILLY, zatim BAKER TILLY HRVATSKA i napokon BAKER TILLY DISCORDIA. Ta revizorska tvrtka bila je u središtu afere Agrokor, kad je optužena da je amenovala u najmanju ruku dvojbene Todorićeve financijske izvještaje, a predsjednik uprave Olivio Discordia bio je među 12 uhićenih u aferi Agrokor, kao i njegova revizorica Sanja Hrstić. Na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u listopadu 2017. potvrdio je da i dalje stoji iza svog revizijskog nalaza. Nakon ispitivanja svi su pušteni da se brane sa slobode.

[caption id="attachment_372066" align="aligncenter" width="305"] Bruna Discordia[/caption]

Revizorski principal, BAKER TILLY INTERNATIONAL objavio je da je 1. listopada 2017. njegova nezavisna tvrtka članica u Hrvatskoj, izašla iz globalne mreže, da ‘više nema ovlasti djelovati kao dio brenda Baker Tilly, te se ne smije predstavljati kao član globalne mreže ili kao da je na bilo koji drugi način povezana s Baker Tilly‘.

Olivio Discordia bio je brži. Čim je buknula afera Agrokor, još 27. ožujka 2017., preimenovao je tvrtku u SILVA MORUS, a krajem te godine promijenio joj je i djelatnost – više nije registrirana za reviziju, porezno savjetovanje, financijsku analizu i kontrolu, nego za trgovina na veliko voćem i povrćem, i širok dijapazon djelatnosti vezan ponajviše uz poljoprivredu i srodnu prerađivačku industriju. Od starog biznisa ostali su samo računovodstveni i dio savjetničkih poslova.

Mjesec dana prije preimenovanja, 24. veljače 2017., Bruna Discordia prestaje biti članica uprave tada još tvrtke koja se zvala BAKER TILLY DISCORDIA.

Ubrzo stiže lex Agrokor, i izvanredni povjerenik uzima novog revizora (PwC). SILVI MORUS poslovanje u novom sektoru znatno je suženo – broj zaposlenih smanjen je te 2017. Godine sa 25 na 11 ljudi, prihodi su pali sa 37,4 milijuna kuna u 2016. na 9,4 milijuna u 2017., i te je godine tvrtka prvi put poslovala na rubu rentabilnosti, na ‘negativnoj nuli‘ (gubitak od 16.600 kuna), dok je prijašnjih godina redovito iskazivala dobit veću od 22 milijuna kuna. Web stranica koja se u Poslovnoj Hrvatskoj veže uz SILVU MORUS (www.discordia.hr) više nije dostupna.

Olivio Discordia 29. srpnja 2017., osnovao je poljoprivredno-prehrambenu tvrtku u Bratini (općina Pisarovina), kamo se u ljeto 2018. i preselio. VALIS d‘FRUCTUS d.o.o. bavi se sličnim poslovima kao i SILVA MORUS, premda do kraja 2017. praktički nije poslovala. U međuvremenu su Nevenka Dujić i Bruna Discordia postale suvlasnice i direktorice (20. listopada 2017.), Bruna Discordia izlazi iz tvrtke početkom 4. prosinca 2018., a pred kraj godine i iz suvlasništva u SILVI MORUS. Tako obje tvrtke danas imaju slično vlasničku i upravljačku strukturu – suvlasnici i članovi uprava su Olivio Discordia i Nevenka Dujić.

SILVA MORUS i VALIS d‘FRUCTUS imaju još jedan zajednički nazivnik. Županijski sud u Zagrebu 20. prosinca 2017. donio je privremenu mjeru osiguranja imovinskopravnog zahtjeva do iznosa od 670,6 milijuna kuna i zabranu Oliviju Discordiji da otuđi ili optereti poslovne udjele u tim tvrtkama. Discordia je podnio žalbu na jedno od ta dva rješenja, ono koje se odnosi na tvrtku SILVA MORUS.

26. travanj 2024 10:09