Poslovna scena
StoryEditor

Najveći Diokijevi vjerovnici su banke, Ina, HEP i radnici

23. Travanj 2013.

Ukupne tražbine vjerovnika Diokija utvrđena su na današnjem ročištu unutar postupka predstečajne nagodbe u iznosu od 858,2 milijuna kuna, a za Dina Petrokemiju u iznosu od 1,94 milijarde kuna.

Najveći Diokijevi vjerovnici su banke, Ina, HEP i radnici.

Banke, među kojima su Hypo banka, Zagrebačka banka, HBOR, Banka Kovanica i Karlovačka banka, izjasnile su se kao razlučni vjerovnici koji imaju pravo odvojenog namirenja potraživanja.

Ročište za Dina Petrokemiju, kao i za Dioki, proteklo je rutinski i bez većih intervencija vjerovnika. Nekima pak nije bilo jasno koji je plan restrukturiranja na snazi - onaj objavljen 10. travnja, ili neki drugi. Od toga prema njihovim riječima, ovisi hoće li ostati u skupini razlučnih ili će se prebaciti u grupu običnih vjerovnika.

Nagodbenom vijeću obratio se i zastupnik radnika Diokija s pitanjem zašto u ukupna priznata potraživanja nisu uračunata potraživanja radnika, a odgovoreno je da se radnici kao vjerovnici prvoga reda namiruju izvan predstečajne nagodbe odnosno iz redovnog poslovanja.

Na idućem ročištu vjerovnici bi se trebali izjašnjavati o planu restrukturiranja, koji će se, kako je najavljeno, oslanjati na iskazani interes Crodux plina za preuzimanje Diokija i Dine.

Prema Croduxovom planu, Dioki i Dina trebali bi do 2017. godine podmiriti sve obveze, ali bi se vjerovnici trebali odreći znatnog dijela potraživanja.

29. travanj 2024 21:34