Poslovna scena
StoryEditor

Prva poduzeća koja traže pomoć po Linićevom zakonu?

10. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Tvrtka Orbis Holding Brune Orešara i Mesna industrija Stipex, povezana s poduzećem Lijanović, potvrđeno je Novom listu iz više izvora, prva su poduzeća koja su zatražila predstečajnu nagodbu. No, provjerom na Fininim stranicama preko OIB-a te dvije kompanije ne postoje podaci o tome kako su tvrtke u procesu predstečajne nagodbe.

Točnije, sustav izbacuje ‘nema rezultata pretrage‘. Za Orbis podaci Poslovna.hr-a pokazuju da je tvrtka u blokadi, dok za Mesnu industriju Stipex Poslovna Hrvatska navodi kako je privremeni stečaj objavljen u Narodnim novinama. U Narodnim novinama navodi se kako je nad Stipexom 13. lipnja pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, a za stečajnog suca određena je Branka Pleskalt, dok je privremenim stečajnim upraviteljem imenovan Branko Valentić. 

Novi list pak navodi kako te dvije tvrtke traže pomoć države u konsolidaciji svoga poslovanja, a tvrtke će do nagodbe doći, te izbjeći stečaj, ako se njihovi najveći vjerovnici, među kojima mogu biti banke, dobavljači, ali i država, dogovore o reprogramu ili otpisu duga, a možda i o njegovom pretvaranju u vlasničke udjele.

Kako piše Novi list, tvrtka Orbis Holding u svom je zahtjevu za predstečajnu nagodbu navela obveze od 170 milijuna kuna, a vjerovnici kojima taj novac duguju odlučit će isplatili ih se spašavati. Orbis Holding zapošljava jednog radnika. Što se tiče Stipexa, mesne industrije iz Velike Pisanice, njihov najveći vjerovnik, Centar banka, suglasna je da se tvrtka pokuša spasiti predstečajnom nagodbom i da svoja potraživanja naplati obročno.

01. svibanj 2024 15:43