Tržište kapitala
StoryEditor

Ilirika Gold porastao 9,10 posto

04. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Odlični rezultati fondova nastavljeni su i u rujnu te je čak sedamdeset i jedan fond zabilježio porast vrijednosti a devet fondova ostvarilo je rast veći od tri posto.

Rezultati svih fondova kretali su se u rasponu od +9,10 posto koliko je porastao najuspješniji fond Ilirika Gold, pa sve do pada od -1,85 posto. Tržišta kapitala uglavnom su ostvarivala poraste indeksa potaknuta potezima američke centralne banke koja planira davati snažnu financijsku potporu obvezničkim tržištima. Njemački indeks DAX u promatranom razdoblju porastao je za +3,52 posto. Londonski FTSE 100 indeks također je završio u plusu te je njegov porast iznosio +0,54 posto. Američki indeks S&P 500 ostvario je porast te je njegova vrijednost u mjesec dana uvećana za +2,42 posto. Porastao je i azijski indeks Nikkei 225 i to za +0,34 posto dok je ruski RTS Indeks uvjerljivi dobitnik sa porastom u rujnu od +8,45 posto. Što se tiče Zagrebačke burze, indeks Crobex porastao je za +2,10 posto i mjesec završio na razini od 1.715,24 boda, dok je Crobex10 rujan završio na 954,50 bodova što je mjesečni porast od +4,33 posto. Snažan porast zabilježio je i obveznički indeks Crobis kojem je vrijednost porasla za čak +5,05 posto te je rujan završio na 101,81 bodova.

Dionički fondoviDionički fondovi su u rujnu ostvarivali odlične rezultate. Prinosi su im se kretali od +9,10 posto pa do -0,94 posto. Najveći porast zabilježio je, već drugi mjesec za redom, fond Ilirika Gold kojem je vrijednost udjela porasla za +9,10 posto. Porast od +3,38 posto zabilježio je fond Allianz Equity te je time zauzeo drugo mjesto kod dioničkih fondova. Najveći pad u grupi dioničkih fondova zabilježio je fond C-Zenit kojem je vrijednost udjela u rujnu smanjena za -0,94 posto. Iza njega slijedi fond NFD Aureus Global Developed kojem je vrijednost na mjesečnoj razini pala za -0,88 posto.

Mješoviti fondoviSolidne rezultate u rujnu imali su i mješoviti fondovi te su samo četiri fonda zabilježila blaži pad. Najveći porast kod mješovitih fondova imao je fond Allianz Portfolio kojem je vrijednost udjela porasla za +3,14 posto. Na drugom mjestu nalazi se Erste Balanced kojem je vrijednost udjela porasla za +2,34 posto. Najveći pad u ovoj grupi zabilježio je fond ZB global kojem je vrijednost smanjena za -0,78 posto a na drugom mjestu negativne ljestvice nalazi se fond ICF Balanced, kojem je vrijednost smanjena za -0,38 posto.

Obveznički fondoviSedam od ukupno osam obvezničkih fondova, u rujnu je zabilježilo porast vrijednosti udjela a njihovi rezultati kretali su se u rasponu od +3,17 posto do -0,67 posto. Najviše je porastao OTP euro obveznički fond kojem je vrijednost udjela uvećana za +3,17 posto, a slijedi ga Erste Bond sa porastom vrijednosti od +2,69 posto. Jedini sa negativnim rezultatom u ovoj grupi je ZB bond kojem je vrijednost udjela pala za -0,67 posto.

Novčani fondoviNovčani fondovi su po običaju imali uglavnom pozitivne rezultate. Najuspješnije novčane fondove u rujnu predvodi Agram Euro Cash s rastom od 0,31 posto a slijede ga NFD Aureus MultiCash i OTP novčani fond, oboje s rastom vrijednosti udjela od +0,29 posto. Jedini sa negativnim rezultatom u rujnu, među novčanim fondovima je fond Platinum Cash, kojem je vrijednost udjela smanjena za -1,85 posto. www.hrportfolio.hr

28. travanj 2024 08:54