Tržište kapitala
StoryEditor

Porast vrijednosti udjela ostvarilo 46 fondova

01. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Proteklog su tjedna prevladavali pozitivni rezultati te je četrdeset i šest od ukupno osamdeset i pet aktivnih fondova ostvarilo porast vrijednosti udjela.

Pet fondova je poraslo za više od jedan posto, a četiri su bilježila tjedni pad veći od jedan posto. Rezultati svih fondova kretali su se u rasponu od +2,11 posto do -2,17 posto.

Na tjednoj razini, je kod dioničkih fondova najuspješniji u proteklom tjednu bio KD Victoria kojem je vrijednost udjela porasla za +2,02 posto. Na drugom mjestu je ZB aktiv sa porastom od +1,68 posto. Najveći pad kod dioničkih fondova, imao je fond Platinum Global Opportunity kojem je vrijednost pala za -2,17 posto a slijedi ga Raiffeisen Prestige Equity sa padom od -1,29 posto. Najveći rast kod mješovitih fondova bio je NFD Aureus Emerging Markets Balanced kojem je vrijednost porasla za +2,11 posto a slijedi ga Allianz Portfolio sa porastom od +1,12 posto. Najveći pad u ovoj grupi zabilježili su ICF Balanced i Raiffeisen Prestige kojima je vrijednost udjela smanjena za -1,16 posto. Najuspješniji u proteklom tjednu kod obvezničkih fondova su bili Capital One s rastom od +0,62 posto i ZB bond koji je porastao +0,39 posto. Najveće padove u ovoj grupi imali su Raiffeisen Bonds kojem je vrijednost udjela smanjena za -0,81 posto te PBZ Bond fond koji je pao za -0,61 posto. Novčani fondovi imali su pozitivne rezultate a najuspješniji je bio Platinum Cash kojem je vrijednost udjela porasla za +1,13 posto.

Što se tiče rezultata u ovoj godini, najveći porast od +13,41 posto, kod dioničkih fondova ostvario je NFD Aureus US Algorithm. Kod mješovitih fondova na vrhu ljestvice je Allianz Portfolio koji je porastao za +7,56 posto. Što se tiče obvezničkih i novčanih fondova u ovoj godini najviše su porasli OTP euro obveznički s ostvarenim prinosom od +12,27 posto, odnosno Locusta Cash koji je u ovoj godini porastao za +3,02 posto.

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci najuspješniji dionički fondovi su ZB euroaktiv s rastom od +20,98 posto i NFD Aureus US Algorithm koji je ostvario rast od +20,93 posto. Najuspješnije mješovite fondove predvode HI-balanced s rastom od +10,15 i Allianz Portfolio koji bilježi rast od +6,90 posto. Kod obvezničkih je najveći prinos u promatranom razdoblju ostvario ZB bond koji je porastao za +11,05 posto, a slijedi ga HPB Obveznički s rastom od +8,50 posto. Kod novčanih fondova su najuspješniji Locusta Cash (+4,04) i Agram Euro Cash s prinosom od +3,94 posto. www.hrportfolio.hr

28. travanj 2024 07:08