Tržište kapitala
StoryEditor

Smirivanje svjetskih tržišta moglo bi pozitivno utjecati na ZSE

28. Lipanj 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz nevelik promet, a nakon dva dana blagog pada Crobex indeks mogao bi se stabilizirati, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica na svjetskim tržištima.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,26 posto, na 1.622 boda, a Crobex10 0,40 posto, na 881 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 4,07 milijuna kuna, što je za 4,8 milijuna manje nego dan prije. Pritom niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najlikvidnija je, po običaju, bila dionica HT-a. Uz promet od oko 880 tisuća, cijena joj je porasla 0,5 posto, na 198,50 kuna.

- Očekujem danas stagnaciju Crobexa, ali s pozitivnim predznakom jer bi privremeno smirivanje svjetskih tržišta barem kratkoročno moglo pozitivno utjecati na domaće tržište. Lipanj su dosad obilježili vrlo niski dnevni prometi i pad Crobex indeksa za otprilike 2,7 posto u odnosu na početak mjeseca. U nedostatku pozitivnih vijesti koje bi potaknule domaće tržište, ulagači više prate zbivanja u svijetu, ponajviše situaciju u eurozoni - kaže Tamas Nagy, broker u Erste banci.U fokusu ulagača na svjetskim tržištima je današnji početak dvodnevnog summita Europske unije u Bruxellesu.Malo je nade da će europski čelnici postići dogovor o novim konkretnim mjerama za rješavanje dužničke krize jer se Njemačka i dalje oštro protivi izdavanju zajedničkih euroobveznica, dok Italija, Francuska i Španjolska podržavaju tu ideju.

Ipak, cijene dionica na svjetskim burzama posljednjih dana blago rastu jer ulagači ne žele propustiti mogući uspon tržišta u slučaju pozitivnog ishoda summita.- Vidjet ćemo hoće li se malo smekšati stav Njemačke, a u slučaju napretka u rješavanju dužničke krize, svjetska bi tržišta ojačala, što bi i na našoj burzi moglo potaknuti rast cijena dionica - kaže Tamas Nagy.A na Wall Streetu i europskim burzama jučer su cijene dionica porasle, ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima iz SAD-a. Dow Jones indeks ojačao 0,74 posto, dok je S&P 500 porastao 0,90, a Nasdaq indeks 0,74 posto.- U svibnju je broj ugovora o kupnji postojećih kuća skočio gotovo 6 posto, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu nekretnina. Podatak o rastu narudžbi za trajne proizvode za 1,1 posto budi, pak, nadu u ubrzanje rasta američkog gospodarstva u drugoj polovici godine - kaže Tamas Nagy. Zahvaljujući tome, jutros su na azijskim te europskim burzama cijene dionica blago porasle.

27. travanj 2024 12:04