Aktualno
StoryEditor

Za British Petroleum godina je dobro započela, ostvarili su dobit od 1,4 milijarde dolara

02. Svibanj 2017.

Naftna kompanija British Petroleum (BP) ostvarila je u prvom tromjesečju dobit, nakon gubitka u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu. U prva tri mjeseca ove godine dobit BP-a iznosila je 1,4 milijarde dolara, u odnosu na 485 milijuna dolara gubitka u istom razdoblju lani.

>>>Cijene nafte najniže u ovom mjesecu

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, cijene nafte su u prvom kvartalu ove godine bile oko 35 posto više, pojačavši time prihode BP-ovog temeljnog poslovanja proizvodnje nafte i plina. Izvršni direktor kompanije Bob Dudley kazao je kako je ‘godina započela dobro‘.

- BP je usredotočen na disciplinirano izvršavanje naših poslovnih planova. Dobit u prvom kvartalu i protok novca su bili snažni, kazao je.

U izvješću kompanije navodi se i kako je proizvodnja nafte u proteklom tromjesečju porasla 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

BP je također izvijestio da će zadržati kvartalnu razinu dividende od 10 centi po dionici.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. do početka 2016. godine cijene su nafte potonule s više od 110 na manje od 30 dolara, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. Zbog toga su najveće svjetske naftne kompanije posljednjih godina bilježile goleme gubitke.

>>>Frakturiranje nastavlja sabotirati OPEC, cijene nafte prošloga tjedna potonule 7 posto

No, kako se cijena nafte od sredine prošle godine oporavlja, dosegnuvši otprilike 50 dolara po barelu, tako nafte kompanije ponovno bilježe dobit.

30. travanj 2024 17:59