Biznis i politika
StoryEditor

Banka Engleske je ponovno povećala kamatne stope

15. Prosinac 2022.
Bank of Englandfoto Shutterstock

Banka Engleske (BoE) ponovno je povećala kamatne stope kako troškovi života rastu. Referentna stopa iznosila je tri posto, a sada je porasla na 3,5 posto nakon posljednjeg sastanka Odbora za monetarnu politiku, objavio je BBC.

Riječ je devetom uzastopnom povećanju od prosinca 2021., a stopa je već sada na najvišoj razini u 14 godina. Utjecaj povećanja kamata osjetit će zajmoprimci i štediše diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sastanku u studenom, Banka je povećala referentnu stopu s 2,25 posto na tri posto, što je najveće pojedinačno povećanje od 1989. godine.

Koliko visoko bi mogle ići kamate?

Vjerojatno će doći do novih povećanja stopa. Analitičari sugeriraju da bi stope mogle doseći 4,5 posto do sredine sljedeće godine. Međutim, taj je vrhunac niži od predviđenog kada je britanska vlada bila u problemima nakon što je njezin ‘mini-proračun‘ loše primljen.

Odbor za monetarnu politiku Banke sastaje se osam puta godišnje kako bi odlučio o politici kamatnih stopa. Pod pritiskom je da poveća stope jer ima cilj zadržati inflaciju na dva posto, ali cijene trenutno rastu za 10,7 posto, preko pet puta više od te razine.

Zašto povećanje kamata pomaže u smanjenju inflacije?

Banka podiže stope kako bi stala na kraj rastućim cijenama. Cijene su brzo rasle u cijelom svijetu, kako su Covid-19 ograničenja popuštala i potrošači su više trošili. Mnoge tvrtke imaju problema s dobivanjem dovoljno robe za prodaju, a kako sve više kupaca traži robu koje je premalo, cijene su porasle sukladno tome.

Također je došlo do vrlo oštrog rasta cijena nafte i plina, a taj je problem pogoršan ruskom invazijom na Ukrajinu. Povećanje kamatnih stopa pomaže u kontroli inflacije tako što poskupljuje posuđivanje novca. To potiče ljude da manje posuđuju i troše, a više štede.

Međutim, to je teško balansiranje jer Banka ne želi previše usporavati gospodarstvo. Banka predviđa da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo biti u recesiji dvije godine, što je duže od predviđenog vremena. 

Od globalne financijske krize 2008., tamošnje kamatne stope bile su na povijesno niskim razinama. Prošle godine zabilježene su stope od 0,1 posto. 

26. travanj 2024 00:58