Biznis i politika
StoryEditor

EPPO pokrenuo istragu protiv bivše ministrice Žalac zbog čašćenja javnim novcem

08. Prosinac 2023.

Europski ured javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv bivše ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Gabrijele Žalac koju sumnjiči da je nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima plaćaju javnim novcem.

Ured EPPO u Zagrebu je u petak, ne navodeći identitete, naveo da je uz Žalac, istragom obuhvaćena i bivša zaposlenica istog ministarstva koju se sumnjiči da je poduzela sve radnje da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija.

Europsko tužiteljstvo navodi da se Žalac i zaposlenica ministarstva sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, a istraga je uslijedila nakon izvida provedenih u suradnji s Pnuskokom.

Dodaju da je odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU, budu provedeni sukladno zakonu.

Provedenim izvidima je utvrđeno da je Žalac, u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima EU, plaćani javnim novcem.

Postoji sumnja da je Žalac u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konukrentnost i kohezija.

Bivša ministrica je, naglašava EPPO, takvi plaćanjem privatnih troškova javnim sredstvima stekla nepripadnu korist u iznosu od 9732 eura i to na štetu financijskih interesa EU u razmjeru od 85 posto i RH u razmjeru od 15 posto.

Žalac optužena i u predmetu Vjetroelektrane i postupku proisteklom iz te afere

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave te ‘‘poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija‘‘.

Slijedom toga, iznos od najmanje 1353 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova u razmjeru od 85 posto i Državnog proračuna RH u razmjeru od 15 posto.

Uskok je ranije optužio Gabrijelu Žalac da je s bivšom državnom tajnicom i nekadašnjom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac, danas Čulina, od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) tražila da investitoru vjetroelektrane odobri kredit od 130.000 eura, smanji tražene tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe te tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je predsjednica HBOR-a odbila učiniti.

Čulina je optužena i u postupku koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

I u tom je slučaju također optužena bivša ministrica Žalac koju Uskok tereti da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

27. travanj 2024 14:30