Biznis i politika
StoryEditor

EU zbog klimatskih promjena želi ublažiti GMO ograničenja

24. Lipanj 2023.

Bruxelles planira ukinuti kontrolu određenih genetski modificiranih usjeva kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se nose s klimatskim promjenama. Ova bi odluka vrlo vjerojatno mogla ponovo pokrenuti europsku raspravu o kontroverznim tehnikama uzgoja. 

Prema pisanju Financial Timesa, nacrt propisa Europske unije predlaže da se mnoge modificirane biljke odobre kao konvencionalne umjesto da prolaze kroz postojeća testiranja koja su naporna i skupa.

Plan bi uspostavio kategoriju biljaka koje su koristile uređivanje gena za stvaranje novih sorti iako se to moglo postići tradicionalnim tehnikama uzgoja. Među tim umjetno stvorenim odobrenim sortama su i pšenica koja može podnijeti sušu, rajčice otporne na gljivice i krumpir koji sadrži manje akrilamida.

Dužnosnici EU-a su pak za FT izjavili da su nove tehnike ključne za održavanje prinosa jer se poljoprivrednici bore s promjenjivim vremenskim prilikama poput suše i poplava. Prijedlog bi se još mogao promijeniti prije nego što ga Europska komisija iznese 5. srpnja, a kako je jedan dužnosnik rekao ‘ekonomsko obrazloženje je vrlo snažno, ako se želimo nositi s klimatskim promjenama i podržati sigurnost hrame, trebamo ove tehnike‘.

Naime uređivanje gena je oblik inženjeringa u kojem se geni mogu izbrisati ili dodati iz iste ili slične vrste, ubrzavajući tradicionalni proces uzgoja te znanstvenici tako miješaju različite vrste biljaka. Različit je to proces od genetske modifikacije koja uvodi DNK stranih vrsta.

Bez GMO oznake

Biljke koje koriste uređivanje gena koje ne bi mogle nastati prirodnim putem zahtijevaju potpuno GMO odobrenje, no ako se ovaj prijedlog Komisije usvoji tada bi se uvele ‘mjere za poticanje biljnih proizvoda koji bi mogli pridonijeti održivom poljoprivredno-prehrambenom sustavu‘ te takvi usjevi ne bi morali nositi oznaku GMO.

Samo je nekolicina GMO-a odobrena u EU, uglavnom za prehranu životinja, zbog javnog i političkog protivljenja takozvanoj Franken-hrani.

Iz Greenpeaca su pak izjavili da će se usprotiviti svakom popuštanju ovih strogih pravila te da ovaj prijedlog dolazi iz ‘svijeta fantazije u kojem se nedokazane tvrdnje korporacija zdravo za gotovo te rizici ne postoje‘ te su podsjetili na odluku suda iz 2018. da svako uređivanje gena mora biti obuhvaćeno GMO uredbom. 

‒ Najviši sud EU-a bio je jasan da su GMO-i pod drugim imenom još uvijek GMO-i. EU mora regulirati nove GMO-e kako bi osigurala da ne predstavljaju opasnost za prirodu, oprašivače ili ljudsko zdravlje ‒ objasnila je Eva Corral iz Greanpeace organizacije. 

Prijedlog poziva na pažljivo postupanje s biljkama otpornim na herbicide i onim koje su preskočile vrste i rezultirale korovom otpornim na herbicide, a stranka Zelenih i ostali u Europskom parlamentu, koji će morati odobriti prijedlog, također se protive svakoj promjeni. Međutim, većina država članica, koje se također moraju složiti, izrazile su podršku labavljenju GMO pravila.

Dužnosnici EU izjavili su da će pratiti takve učinke i djelovati u skladu s tim no smatraju da bi laganija regulativa osigurala bolje trgovinske uvjete s državama koje nemaju strogu regulativu kao one u Europskoj uniji. 

26. travanj 2024 13:40