Biznis i politika
StoryEditor

Europska obustava uvoza ruskog plina širom je otvorila vrata američkim dobavljačima

13. Listopad 2022.

Američka naftna kompanija Chevron očekuje da će visoke cijene ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europi kratkoročno privlačiti većinu američkog izvoza, rekao je izvršni direktor Colin Parfitt.

Europa je čvrsto odlučila postupno obustaviti uvoz ruskog plina zbog invazije Rusije na Ukrajinu, što je širom otvorilo vrata američkim dobavljačima. Spremnost na gradnju terminala i ostale infrastrukture pokazuje da bi potražnja za američkim izvozom mogla potrajati.

- Primijetili smo snažan porast potražnje europskih kupaca pa se tome prilagođavamo - rekao je za Reuters Parfitt, koji je u Chevronu zadužen za otpremu, plinovode, nabavu i trgovinu.

U Europu više neće ‘iz Rusije stizati količine plina kakve su nekada stizale‘, smatra šef američke tvrtke.

Chevron je veliki globalni proizvođač prirodnog plina i prošle je godine proizveo više od 212,4 milijuna kubika plina dnevno. Više od polovine njegove proizvodnje locirano je u SAD-u i Australiji.

SAD je s gotovo 2,8 milijardi kubika dnevno najveći proizvođač plina u svijetu, ali troši 2,5 milijarde kubika dnevno, pa bi mogao povećati izvoz ako poveća proizvodnju.

- Potražnja za plinom u SAD-u u osnovi stagnira, a raste potražnja za izvozom - kazao je Parfitt.

Chevronova je proizvodnja nafte i plina u Permskom bazenu, najvećem polju u SAD-u, porasla za sedam posto u prvoj polovini 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, naveo je, a cijeloj godini trebala bi porasti za 15 posto.

Chevron također proučava opcije ‘komercijalizacije‘ većih količina plina u poljima u istočnom Sredozemlju, u blizini obale Izraela, bilo putem postojećih plinovoda ili nekih LNG alternativa, dodao je šef Chevrona.

30. travanj 2024 21:06