Biznis i politika
StoryEditor

I gospodarstvenici zbrajaju štetu od nevremena, najveći problem – nema krovopokrivača

20. Srpanj 2023.
Posljedice oluje u Zagrebufoto Ratko Mavar

U nevremenu koje je jučer pogodilo sjevernoistočnu Hrvatsku, u kojem je, prema dosad poznatim informacijama, život izgubilo četvero ljudi, dan poslije se sanira šteta. Osim stambenih objekata i javne infrastrukture, štetu danas zbrajaju i brojni poduzetnici i gospodarstvenici. Kako Lider doznaje, u nevremenu je stradao značajan broj gospodarskih objekata, a najčešći je problem s krovovima koji su ili odnešeni ili su popustili pred naletom jake kiše. Još je veći problem što se takve štete, prema svemu sudeći, neće moći brzo riješiti jer krovopokrivača nema ili zauzeti do jeseni i dobiti brzi termin za sanaciju štete ravno je dobitku na lutriji.

– Upravo sam u automobilu i idem u Kutinu. Tamo nam je objekt najviše stradao. Krov je pod naletom vjetra i kiše skroz otišao, kiša je potopila prodajni centar, sve je mokro, otišle su čak i blagajne, kao i solarne elektrane – rekao nam je u telefonskom razgovoru Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave Pevexa, koji je dodao i to da je prava je sreća da u naletu takvog nevremena u tom objektu nitko nije stradao, ni zaposlenici, ali ni kupci.

– Osim u Kutini, značajnu štetu evidentirali smo i na nekim prodajnim centrima u Karlovcu, Zagrebu kao i u Slavonskom Brodu, a stradalo nam je i centralno skladište. Dobra je vijest u cijeloj priči da smo osigurani za sve moguće rizike koji se mogu pojaviti u poslovanju, pa tako i za ovo, pa mislim da ne bi trebali imati dugoročnih problema, osim što će sanacija sada neko izvjesno vrijeme trajati – kazao je Bubalo istaknuvši kako se nada da će kroz dva tjedna sve biti sanirano i u punom pogonu.

Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljača i veze, kaže da su i oni zabilježili određenu štetu na svojim objektima, a najviše je stradao, naveo je, odašiljač na Moslavačkoj gori.

– Tamo je nevrijeme bilo toliko jako da smo ostali bez napajanja električnom energijom, pa odašiljač nekoliko sati nije bio u funkciji – rekao je Botica i dodao da su manje štete zabilježili i u Zagrebu, ne samo na odašiljaču, već i u uredskim prostorijama koje su prokišnjavale, ali ništa preozbiljno.

Ozbiljnu štetu bilježi i Medika. Kako kaže Jasminko Herceg, predsjednik Uprave te tvrtke, nevrijeme je odnijelo krov na skladištu lijekova u Resniku u Zagrebu. U objektu u Capraškoj ulici vjetar i kiša su odnijelo kupole s krova, a u veleprodajnom skladištu je voda izbijala kroz šahtu zbog čega je dio robe oštećen.

– Najveći će problem biti sanirati krov na objektu u Resniku. Cijelo jutro pokušavamo dogovoriti krovopokrivače, ali nailazimo na problem. Ljudi su ili na godišnjem i ne rade ili angažirani na građevinskim objektima i sve mi se čini da će sanacija tog objekta trajati mjesec dana – kaže Herceg.

Sergio Galošić, predsjednik Uprava Klimaopreme, jutro poslije nevremena obišao je uredski prostor u Svetoj Nedelji, koji, kako je istaknuo, neko vrijeme neće moći koristiti jer su kiša i vjetar odnijeli krov i voda je procurila na sve strane.

– Proizvodni objekt ćemo brzo sanirati, no neko izvjesno vrijeme će naši djelatnici u uredima morati raditi od kuće dok se šteta, koja je ozbiljna jer je sve natopljeno vodom, ne sanira – istaknuo je Galošić.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika, istaknuo je da su sva njihova gradilišta u oluji prošla u redu, da je došlo ponegdje do izbijanja vode, ali ništa zabrinjavajuće.

– Nijedan kran nam se nije urušio, sve smo zaštitili i radili po propisima – zaključio je Habijanec.

Marin Medak, vlasnik RougeMarina, ugostiteljskih objekata u Zagrebu, rekao je kako su objekti u centru grada posebno stradali, jer su oštećeni još u potresu. Kako je, dodao je, u njih jučer ušla voda, došlo je do kratkog spoja i još uvijek nema struje.

- RougeMarin Park je dosta dobro prošao, popadalo je tek nekoliko grana koje smo odmah jučer uklonili i Park će već danas raditi. Prije nekoliko godina sam skoro stradao kad je na par centimetara od mene pala grana, pa svake godine uredno podrezujemo grane - ispričao je Medak.

Lanac trgovina Sancta Domenica je danas objavio na svojim stranicama da, zbog vremenskih neprilika koje su zadesile Grad Zagreb pa tako i njihovo skladište na Robnim terminalima u Jankomiru, zaprimanje i izdavanje robe nije moguće do daljnjeg.

image

Posljedice oluje u Zagrebu

foto Ratko Mavar
27. travanj 2024 17:14