Biznis i politika
StoryEditor

Kineska proizvodnja usporila peti mjesec zaredom

01. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Kineska proizvodna aktivnost u veljači je pala peti uzastopni mjesec, odražavajući spori zamah u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu dok se Peking priprema objaviti svoj godišnji cilj gospodarskog rasta na zasjedanju parlamenta sljedećeg tjedna.

Službeni indeks proizvodnih menadžera nabave (PMI) u zemlji objavljen u petak iznosio je 49,1 za mjesec, skliznuvši s očitanja od 49,2 u siječnju. Očitanje ispod 50 označava smanjenje u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Financial Times. 

Stalna slabost PMI-ja koji je ispod 50 svaki mjesec od ožujka (osim rujna) dodat će pritisak na kreatore politike da objave dodatne poticaje, smatraju analitičari. Upravljačko tijelo kineske Komunističke partije, politbiro, ovaj je tjedan održao sastanak na kojem je pozvao na ‘prikladno intenziviranje proaktivne fiskalne politike‘.

Neproizvodni indeks, koji pokriva usluge i građevinarstvo, iznosio je 51,4 - što je porast u odnosu na 50,7 u siječnju, prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku.

Analitičari očekuju da će Peking objaviti cilj rasta na godišnjem sastanku Nacionalnog narodnog kongresa idućeg tjedna od oko pet posto. To bi bilo isto kao i prošlogodišnja brojka, koja je bila najniža u desetljećima.

Ipak, to bi bilo teže postići ove godine zbog nepostojanja učinka niske baze od pandemije koronavirusa koji je pogodovao rastu u 2023. Kreatori politike bore se s višegodišnjim usporavanjem u sektoru nekretnina, koje pokušavaju nadoknaditi fokusiranjem na vrhunsku proizvodnju i ulaganja u infrastrukturu.

- Moramo snažno promicati izgradnju modernog industrijskog sustava i ubrzati razvoj novih proizvodnih snaga - rekao je politbiro u četvrtak, prema državnoj novinskoj agenciji Xinhua.

Iako je potražnja potrošača porasla, s milijunima koji putuju tijekom praznika lunarne nove godine, povjerenje je i dalje relativno nisko, kažu analitičari.

Prije objave podataka, glavni ekonomist Nomure Ting Lu rekao je da bi ekonomski pokazatelji u siječnju i veljači zajedno trebali pokazati potpuniju sliku stanja kineskog gospodarstva.

- Glavni pokazatelji rasta vjerojatno će pokazati opće usporavanje svojih međugodišnjih stopa rasta u razdoblju od siječnja do veljače u odnosu na prosinac prošle godine, budući da se bazni učinak zbog izlaznog vala Covida krajem 2022. smanjio - zaključio je Lu.

27. travanj 2024 07:08