Biznis i politika
StoryEditor

Kineske dionice već treću godinu pod kontinuiranim pritiskom, ulagači sve nezadovoljniji

05. Veljača 2024.

Nezadovoljni građani svoje će frustracije uvijek iskaljivati na nekonvencionalnim mjestima, a ovoga su vikenda mnogi stanovnici Kine svoju frustraciju zbog usporavanja gospodarstva i slabog tržišta dionica izražavali na Weibu profilu Američkog veleposlanstva u Pekingu.

Naime, Veleposlanstvo je u petak na Weibu, kineskoj platformi sličnoj X-u, objavilo o zaštiti divljih žirafa, a objava je do nedjelje prikupila preko 130 tisuća komentara, od kojih mnogi nisu povezani s očuvanjem divljih životinja.

– Možete li nam dati nekoliko projektila da bombardiramo Šangajsku burzu? – napisao je jedan korisnik u repostu. Tako je Weibo profil Američkog veleposlanstva postao, kako su ga mnogi korisnici nazvali, ‘Zid plača kineskih ulagača‘, iako iz Veleposlanstva još uvijek nisu komentirali reakcije na objavu.

O čemu se radi?

Podsjetimo, kineski je CSI300 indeks prošlog mjeseca pao za 6,3 posto dosegnuvši najnižu vrijednost u posljednjih pet godina, a kineska je proizvodna aktivnost u siječnju pala četvrti mjesec zaredom unatoč nizu vladinih mjera i potpora koje nisu uspjele pomoći kineskom gospodarstvu.

Prošlog su tjedna i kineski državni mediji izvijestili da će vlada poduzeti ‘snažnije mjere kako bi poduprla povjerenje tržišta‘, prenosi Reuters, a kineske su vlasti, na čelu s premijerom Lijem, od prošlotjednog sastanka pojačale napore da umire ulagače šaljući pritom pozitivne poruke koje ponekad proizvedu suprotan učinak. U petak je recimo jedan kineski list objavio članak pod naslovom ‘Cijela je zemlja ispunjena optimizmom‘ što je izazvalo lavinu pogrdnih komentara na društvenim mrežama.

Cijeli niz izazova

Iako se domaći ulagači uglavnom fokusiraju na Zapad te ne žele ‘imati posla‘ s autoritarnim režimima, investicijski pod-fond Zagrebačke banke ZB Asia ipak ulaže na kinesko dioničko tržište, a kako tvrde, kineske dionice pod kontinuiranim su pritiskom još od početka 2021. godine, a ovaj pritisak nije se smanjio ni u prvom dijelu ove godine.

– Trenutna ekonomska situacija u Kini obilježena je nizom izazova koji uključuju deflaciju, usporen gospodarski rast, rekordan pad u sektoru nekretnina, smanjenje radne snage, visoku stopu zaduženosti te represiju privatnog sektora. Kombinacija ovih faktora rezultirala je povećanim nepovoljnim stavom stranih ulagača prema kineskom tržištu. Unatoč rastu kineskog gospodarstva od 5,2 posto u 2023. godini, analitičari predviđaju da će stopa rasta u 2024. godini vjerojatno biti niža od navedenog postotka – priopćili su iz ZB Investa.

Iako nisu željeli komentirati kako će se trenutna situacija u Kini odraziti na njihov fond, potvrdili su da se očekuje kako će kineske dionice i dalje biti izložene ekonomskim izazovima tijekom 2024. godine jer se navedeni problemi nastavljaju te imaju značajan negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo.

28. travanj 2024 18:58