Biznis i politika
StoryEditor

Konačno je krenulo: Hrvatska će do kraja 2025. imati vrhunsku onkološku opremu na razini EU

30. Siječanj 2024.
Potpisivanje - linearni akceleratori, Vili Beroš

Ugovor o javnoj nabavi linearnih akceleratora za liječenje onkoloških pacijenata težak 55,4 milijuna potpisan je danas u Ministarstvu zdravstva s dobavljačima, kompanijama Siemens/Varian i Elekta Solutions AB. Radi se o ulaganju koje se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), a nabavlja se ukupno 21 linearni akcelerator za KBC Zagreb, KBC Osijek, KBC Rijeka, Split, KB Sestre milosrdnice i Opću bolnicu Zadar.

- Danas ostvarujemo reformsku prekretnicu u osnaživanju javnog zdravstvenog sustava i onkoloških pacijenata. Zahvaljujući ulaganju od 55,4 milijuna eura osiguranih iz NPOO-a za nabavku 21 linearni akceleratora, Vlada ostvaruje povijesnu nabavu opreme za javni zdravstveni sustav kojom pokazuje da ne ostajemo samo na riječima i ostvarujemo visoko postavljene ciljeve na dobrobit naših pacijenata i građana - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako smo već pisali, Siemens će opremiti KBC Zagreb, KBC Rijeku i OB Zadar, dok će švedska Elekta opremiti KBC Sestre Milosrdnice, KBC Split i KBC Osijek, što je rezultat natječaja Ministarstva koji se dugo iščekivao i usklađivao. Rokovi će se nastojati stići i pravednom podjelom posla, Ministarstvo je imajući u vidu da postoje samo dva svjetska proizvođača koji mogu isporučiti traženu opremu, a čiji su uređaji već prisutni u hrvatskim bolnicama, odlučio ograničiti broj uređaja koji mogu biti dodijeljeni pojedinom isporučitelju, na maksimalno 12 od 21. Ministarstvo se na ovo ograničenje odlučilo zbog relativno kratkog vremena u kojem opremu treba proizvesti, isporučiti i instalirati, a koja je uvjetovana pravilima NPOO-a. Takvo rješenje primijenile su Grčka, Italija i Španjolska koje također ovu nabavu financiraju iz svojih NPOO-a. Naime, cijeli proces nabavke i ugradnje treba biti dovršen do kraja 2025. godine, što je kratak rok za kompleksan proces.

Kako je danas pojasnio Tomislav Dulibić,  državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, cjelokupni projekt obuhvaća nabavu nove opreme i zanavljanje stare opreme za spomenutih 6 bolnica do kraja 2025. godine te se u sklopu tog projekta izgrađuje osam bunkera za smještaj linearnih akceleratora, nabavlja radioterapijska oprema, 17 linearnih akceleratora VMAT, četiri linearna akceleratora SBRT, četiri HDR brahiterapije, devet simulatora CT-a, radioterapijska mrežna oprema, dozimetrijska oprema i fiksacijska oprema. Nadalje, u sklopu navedenog NPOO projekta predviđeno je donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje onkoloških pacijenata.

To znači da će se Hrvatska uz postojećih 15 linearnih akceleratora u javnom zdravstvenom sustavu konačno približiti europskom prosjeku kad je u pitanju broj linearnih akceleratora u odnosu na broj stanovnika. Cjelokupno ulaganje u nabavu linearnih akceleratora i pripadajuće opreme iznosi 85 milijuna eura. To će osigurati optimalnu terapiju svim onkološkim pacijentima u Hrvatskoj, bez čekanja na liječenje primjenom modernih radioterapijskih tehnika kojima se poboljšava kvaliteta usluga i zdravstveni ishodi liječenja uz optimalnu iskorištenosti opreme i kontrolu kvalitete radioterapijskog procesa, zaključuju u Ministarstvu.

27. travanj 2024 02:10