Biznis i politika
StoryEditor

Korporativni sektor znatno povećao potražnju za kreditima za obrtni kapital

10. Srpanj 2022.
foto Ratko Mavar

Najviše kredita za obrtna sredstva, oko tri milijarde kuna, u svibnju je odobreno velikim kompanijama. Više od polovine toga odnosilo se na distributere električne energije i plina

Nakon višegodišnjeg razdoblja intenzivnog razduživanja kompanija, ova godina, barem zasad, djeluje kao početak ere novoga intenzivnog zaduživanja korporativnog sektora. Dok investicijski krediti rastu umjerenim tempom, eksplodirala je potražnja za kreditima za obrtna sredstva. U svibnju su takvi krediti, prema međugodišnjem obujmu, skočili na 17,1 posto (s travanjskih 10,6 posto).

– Korporativna je potražnja proteklih mjeseci zamjetno ojačala kako je postajalo sve izglednije da se bliži kraj ere niskih kamatnih stopa, a potražnju su potaknule i više cijene, koje su pojedinim poduzećima i djelatnostima povećale potrebu za financiranjem – komentiraju PBZ-ovi analitičari.

Promatrano prema veličini poduzeća, najviše kredita za obrtna sredstva, oko tri milijarde kuna, u svibnju je odobreno velikim kompanijama. Prema HNB-ovim podacima, više od pola mjesečnog obujma kreditnih transakcija u svibnju odnosilo se na kompanije koje se bave distribucijom električne energije i plina. Velik rast potreba za obrtnim kapitalom utjecao je i na strukturu kredita u HBOR-u.

Kako je na Liderovoj konferenciji o izvozu rekla Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, donedavno su investicijski krediti u njihovoj strukturi imali udjel od 70 posto, a sada je odnos između njih i kredita za obrtna sredstva 50 prema 50. Investicijski, doduše, nisu pali, već su krediti za obrtna sredstva jako rasli. S druge strane, prema međugodišnjem obujmu povećanja investicijskih kredita svibanjski su rekorderi mikropoduzeća, kojima su banke u tome mjesecu u investicijske svrhe odobrile oko 800 milijuna kuna.

– Iako uvijek postoji jaz između traženih i odobrenih plasmana klijentima, koji je veći kod manjih poduzeća zbog percepcije rizika, cijene i drugih faktora, veseli što krediti banaka malim i mikropoduzećima postojano rastu omogućavajući financiranje poslovanja po trenutačno iznimno povoljnim kamatnim stopama – zaključuju PBZ-ovi analitičari.

01. svibanj 2024 19:22