Biznis i politika
StoryEditor

Ministar Primorac potpisao ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Ciprom

17. Listopad 2023.
Marko Primorac i Makis Keravnos
Na marginama sastanka Vijeća ministara financija ECOFIN-a, ministar financija Marko Primorac i ciparski ministar financija Makis Keravnos potpisali su Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Republike Hrvatske i Republike Cipra.
 
Potpisivanjem ovog dokumenta zaokružena je mreža ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanju sa svim zemljama Europske unije, stoji u priopćenju Ministarstva financija.
 
Pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Cipra do sada nije bilo riješeno, te je sukladno tome pokrenut postupak za pregovaranje i sklapanje Ugovora. Pregovori koji su prethodili sklapanju ovog iznimno važnog dokumenta za obje države vodili su se u Zagrebu i Nikoziji. Suradnja ciparskih i hrvatskih stručnjaka bila je, navodi se u priopćenju, izuzetno uspješna te su tijekom pregovora razmotrene i usuglašene sve odredbe Ugovora.
 
Ugovorom će se omogućiti rast uzajamne gospodarske suradnje, a posebice glede postizanja brojnih olakšica pri oporezivanju svih vrsta prihoda, te poboljšanja uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Ujedno će se potaknuti borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza putem razmjene obavijesti.
 
Ministri Primorac i Keravnos složili su se da je potpisivanje Ugovora jedan u nizu uspješno ostvarenih ciljeva bilateralne suradnje dviju država. Osim što Hrvatska i Cipar tradicionalno ostvaruju prijateljske odnose i međusobno se podržavaju, u posljednjih nekoliko godina bilježe iznimno uspješan gospodarski zamah i ekonomsku suradnju. Stoga je ovaj Ugovor daljnji korak, čijom će se ratifikacijom i stupanjem na snagu omogućiti jačanje investicijskih aktivnosti i olakšati daljnji razvoj svih oblika gospodarske suradnje između dvije zemlje, stoji u priopćenju.
26. travanj 2024 13:49