Biznis i politika
StoryEditor

Novi paket mjera: Cijene plina i struje neće rasti, ostaju i potpore

11. Ožujak 2024.
Vlada: Gordan Grlić Radman, Anja Šimpraga, Oleg Butković, Davor Božinović, Tomo Medved i Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da će novi Vladin paket mjera pomoći stanovništvu i poduzetništvu, te da neće  biti povećanja cijene struje i plina, a najvjerojatnije će ostati i jednokratne potpore umirovljenicima i drugim korisnicima. 

Upitan da prokomentira novi paket mjera koji je najavljen za  četvrtak, Butković je na obljetnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo rekao da se paket međuresorno priprema te da će se ‘nastaviti sa svim dobrim stvarima koje su bile i do sada‘.

Tako, kako je rekao, neće biti povećanja cijene električne energije ni plina, kada je riječ o građanima i većem dijelu poduzetništva.

Dodao je da će vjerojatno ostati i jednokratne potpore za umirovljenike i sve ostale korisnike tih naknada.

Na primjedbe oporbe da je novi paket mjera HDZ-ovo predizborno kupovanje birača, Butković je odgovorio da je oporba  u predizbornoj kampanji već duže vrijeme, spomenuvši i nedavni zagrebački skup. 

- Mi smo onda u predizbornoj kampanji već osam godina. Nije ovo prvi paket mjera koji je Vlada donijela -  istaknuo je Butković, dodavši da su se iste ili slične mjere donosile i nakon pojave korone, odnosno nakon početka rata u Ukrajini kada su cijene energenata skočile.

- Cijene su bile visoke, izašli smo s konkretnim mjerama kako naši građani ne bi osjetili udar koji se dogodio, tako da ovo nije nikakav predizborni potez nego nastavak svega onoga što smo i do sada radili -  rekao je Butković.

Kritike stručnjaka

Kako se čini, i ovaj šesti paket mjera koje Vlada donosi nastavlja istim putem subvencija iako su mnogi energetski stručnjaci još i prije petog naglasili kako bi državne subvencije trebale prestati jer nisu najbolje rješenje, o čemu smo već pisali u Lideru.

Zašto se na subvencije ne bi trebalo gledati kao spas za građane i poduzetnike, objasnili su nam tada stručnjaci i profesori. 

Jedan od ključnih problema kod ideje subvencija ove vrste (odnosno za energente kao što su nafta, plin i električna energija) jest činjenica da se Europa već neko vrijeme želi udaljiti upravo od tih energenata za koje se sada nude subvencije. Kontra je to logike energetske tranzicije.  Pa ono oko čega se sada ‘vodi borba‘ je balansiranje potrebe za pomoć građanima i poduzetnicima, na koje visoke cijene direktno utječu, a s druge strane pokušaj poticanja okretanja nekim potpuno drugim izvorima energije i potrebi micanja od tradicionalnih energenata.

27. travanj 2024 09:54