Biznis i politika
StoryEditor

Pala profitabilnost Ine, ali skače marža na robu s benzinskih crpki

16. Veljača 2024.

Pad cijene nafte smanjio je profitabilnost Ine u prošloj godini, iščitava se iz financijskog izvješća za 2023. objavljenog u petak na Zagrebačkoj burzi. Međutim, porast poslovanja bilježi maloprodaja, a posebno je značajan rast marže na ‘ne-goriva‘, odnosno na robu široke potrošnje koja se prodaje na Ininim benzinskim crpkama. Domaća naftna kompanija ostvarila je lani neto prihod od prodaje od 3,9 milijardi eura što je 16 posto manje nego u 2022. godini.

Neto dobit na razini 2022.

Sukladno tome, CCS EBITDA (neto dobit prilagođena za troškove u izvještajnom razdoblju) spustila se sa 727,5 milijuna eura u 2022. na lanjskih 496 milijuna eura. Pokazatelj profitabilnosti EBITDA pao je 22 posto, na 523 milijuna eura. Ipak, neto dobit ostala je na razini 2022. godine i dosegla je 250,3 milijuna eura, između ostalog i zbog toga što u 2023. nije bilo dodatnog poreza na dobit. - Glavni pokretač EBITDA-e je smanjenje realizirane cijene ugljikovodika od 28 posto, pri čemu su cijene plina pale značajno više od cijena nafte - navodi se u izvješću.

Što se tiče pojedinih poslovnih segmenata, u Istraživanju i proizvodnji ugljikovodika Ina je zbog nižih cijena nafte i plina zabilježila 241,7 milijuna eura niže prihode. U kompaniji podsjećaju da je regulatorna obveza prodaje domaćeg plina po fiksnoj cijeni HEP-u ukinuta 7. srpnja. Pad proizvodnje iznosi šest posto, što je očekivano zbog zrelosti polja i remonta provedenog na postrojenjima za obradu plina u trećem tromjesečju. Proizvodnja u Hrvatskoj je niža kao rezultat nižeg doprinosa pokrenutih projekata i aktivnosti održavanja te povećanog zavodnjavanja, navodi se u izvješću.

Međunarodna proizvodnja je niža unatoč doprinosu s koncesije North Bahariya u Egiptu, što je rezultat novih bušotina i obavljenih remonata postojećih. Dodatno, nova plinska bušotina puštena je u proizvodnju na koncesiji East Damanhur i predstavlja prvu Ininu proizvodnju plina u Egiptu, stoji u izvješću.

Udvostručena EBITDA

U segmentu Rafinerije i marketing lani je ostvaren neto prihod od prodaje od 3,8 milijardi eura što je 16 posto manje. No, zato se EBITDA praktički udvostručila, na 93 milijuna eura. U Ini ističu da je padajući trend cijena na tržištu u prvoj polovici 2023. rezultirao nižim maržama na uvezenu robu.

- Kontinuirana opskrba tržišta u razdoblju privremene obustave rada Rafinerije nafte Rijeka osigurana je uvozom, uz nastavak stabilne opskrbe gorivima tijekom snažne ljetne sezone, što je pridonijelo većoj prodaji na ključnim tržištima. Nakon uspješnog pokretanja proizvodnje krajem travnja, uz pozitivan doprinos rezultatima, Rafinerija nafte Rijeka ostala je u pogonu do početka prosinca, kada je krenuo planirani remont - pojašanjavaju u kompaniji.

Ukupna prodaja djelatnosti Usluga kupcima i maloprodaje u 2023. godini iznosila je 1,4 milijuna tona, što je 19 posto više nego 2022. godine. Najveći je doprinos s hrvatskog tržišta (+213.000 tona), ponajviše kao rezultat pojačane potražnje tijekom turističke sezone. Marža ne-goriva rasla je 33 posto, stoji u izvješću. Regionalnu mrežu čini 506 maloprodajnih mjesta, od čega njih 390 u Hrvatskoj.

27. travanj 2024 09:59