Biznis i politika
StoryEditor

Podravka i Žito najizgledniji kupci Fortenovinog agrobiznisa, šanse za mađarskog i srpskog investitora u izbornoj godini nikakve

05. Veljača 2024.
Martina Dalić i Marko Pipunić

Slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca, Fortenova grupa je prošlog tjedna započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda. Neobvezujuće ponude očekuju se već, izvijestili su iz Fortenove, krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane koja je zaključena 2021. godine, nastavak ovog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera

Fer cijena i razvoj

- Nastavak će biti usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj – stoji u priopćenju iz kompanije u kojoj podsjećaju da su u svoj poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagali, a jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je, kako navode, obnova poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama vrijedna više od 60 milijuna eura.

Kao najizvjesniji kupac Belja, Pik Vinkovaca i Vupika spominje se Podravka. Naime, nedavno se predstavljajući poslovne rezultate Podravke Martina Dalić, predsjednica Uprave kompanije, pohvalila kako je aktualna vrijednost Podravke trenutno je oko 1,2 milijardi eura, što je za oko 600 milijuna eura više nego prije dvije godine.

- To je i poticaj za dalje, ali i temelj da nitko ne preuzme kompaniju. Dapače, Podravka sad ima moći preuzimati druge – istaknula je tada Dalić izrazivši uvjerenje da će i dioničari poduprijeti takve planove.

- Već sam govorila o tome da ako se otvore neki od procesa na hrvatskom tržištu, kao potencijalna prodaja Fortenovina portfelja, analizirat ćemo to i odlučiti – napomenula je Dalić koja je na čelu kompanije koja je, vrijedi podsjetiti, u rukama države koja formalno kontrolira kompaniju putem svojih vlasničkih udjela, ali i mirovinskih fondova.

U medijima se već dulje špekulira, doduše bez jasnih signala iz kompanije, da je za Vupik, Belje i Pik Vinkovce zainteresirano i osječko Žito u vlasništvu Marka Pipunića. Naime, on je tijekom ratnih godina i hrvatske tranzicije preuzeo posrnuli IPK Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovicu, osječku šećeranu, Tvornicu ulja Čepin, a ne tako davno pokrenuo je i svoju tvornicu mesa pod brandom Dobro.

Ne treba pritom smetnuti s uma i da je Pipunić jedan od čelnih ljudi moćne udruge Hrvata iz BiH Prsten, koja ima golem utjecaj u HDZ-u. On je svojedobno i izjavio kako bi spajanje Žita i Belja bilo „čudo“. Prema neslužbenim informacijama, Fortenova je navodno već poslala Žitu informativni obrazac s financijskim brojkama poljoprivrednih tvrtki te molbu da pošalju neobvezujuću ponudu, no u samoj kompaniji Marka Pipunića na ovu temu komentara nema.

Orbanov instalater plina

Za Fortenovin agrobiznis zainteresiran je mađarski investitor Lőrinc Mészáros, koji je već preuzeo hrvatsku tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, inače najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Zanimljivo je spomenuti i to da je Mészáros inače vlasnik i glavni sponzor NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. Mészáros je naime bivši instalater plina iz sela u kojem je živio Viktor Orbán.  

Opus Global, njegova kompanija koja je izlistana na Budimpeštanskoj burzi, sastoji se od 30-ak kompanija koje se bave upravljanjem imovinom, osiguranjem, poljoprivredom, industrijom, građevinarstvom i turizmom, a Mészáros Grupa je jedan od najznačajnijih europskih poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva, ratarstva, mljekarstva, peradarstva te vinarstva, s više od 50 tisuća hektara proizvodnih površina. Osim Rabe, u Hrvatskoj se taj poduzetnik odlučio okušati i u turizmu pa je 2021. najavljena investicija od 50 milijuna eura u gradnju luksuznog Riva’s Hotels & Resorta u Ičićima, kod Opatije. Formalni investitor i partner u tom projektu također je Talentis Group.

- Nakon ulaganja u NK Osijek i sportsku infrastrukturu te u hotel, ovo nam sigurno nije posljednja investicija u Hrvatskoj - poručio je Meszaros.

Ne žele biti 16. igrač

Da su itekako zainteresirani za Fortenovin agrobiznis, potvrdili su hrvatskim novinarima nedavno i čelnici najveće srpske kompanije Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

image

Miroslav Mišković

foto

- Ne želimo biti 16. ili 17. igrač u Hrvatskoj, a to je i razlog zašto još nemamo projekte u vašoj zemlji jer još naprosto nismo naletjeli na zanimljiv projekt – rekao je Luka Popović, generalni direktor Delta Agrara hrvatskim medijima, a na konkretan upit jesu li zainteresirani za tvrtke iz poljoprivrednog segmenta Fortenove, Popović je da su to „fantastična imanja s mnoštvom prilika koje bi im se otvorile unutar Deltinog poslovanja“.

- No, moramo vidjeti što se i pod kakvim uvjetima prodaje - naveo je tada Popović. 

Ne treba smetnuti s uma da Fortenovin poljoprivredni biznis žele preuzeti i arapski investitori koje predstavlja Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijelog bivšeg Agrokora na koji ima, kako tvrdi, pravo jer je navodno otkupio većinski udio od ruske Sberbanke.

Ako bi do realizacije prodaje doista i došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane.

Kako tvrdi Ivan Malić, poljoprivredni konzultant i analitičar, Belje, Vupik i Pik Vinkovce perjanice su hrvatskog agrobiznisa, no premda su im rezultati rasli, on podsjeća da je krajnje vrijeme za njihovo preuzimanje jer su te tvrtke u posljednjih sedam godina itekako nazadovale.

Strateška industrija

- Prije svega otišao je veliki broj kvalitetnih tehnoloških kadrova, a osim toga sedam godina podinvestiranosti u poljoprivredi znači samo nazadovanje. Neki od traktora na beljskim njivama imaju i 30-tak tisuća sati rada, a neka normala je na 15-tak tisuća sati. A tih sedam godina dovelo je i do pada većine segmenata poslovanja posebice u ratarskoj i stočarskoj kooperaciji – kaže Malić koji, premda naglašava da duboko vjeruje u slobodu tržišta i da nije bitno tko je vlasnik tvrtke i koje je boje kože ili nacionalnosti, napominje da je poljoprivreda ipak strateška industrija i tu ne vrijede standardne postavke.

- Ne bih se iznenadio da bude interesa i nekih drugih, većih stranih ulagača, poput Agrofert grupacije koja je primjerice vlasnik požeškog Agronoma ili Axereala koji se bavi prodajom žitarica i uljarica, ali to mi je ipak manje izvjesno od jasno iskazanog interesa Podravke i Žita. Svima ostalima Fortenova agrobiznis je prevelik zalogaj – napominje Malić i zaključuje da opcija sa stranim vlasnicima nije toliko izvjesna s obzirom da smo i u izbornoj godini.  

27. travanj 2024 22:38