Biznis i politika
StoryEditor

Real Madrid s 831 milijuna eura prihoda na čelu Deloitteove Financijske nogometne lige, Dinamo nije na listi

25. Siječanj 2024.
Real Madridfoto Shutterstock

U sezoni 2022./2023. dvadeset svjetskih nogometnih klubova s najvećim prihodima zaradilo je rekordnih 10,5 milijardi eura, riječ je o povećanju od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, a predvodnik je Real Madrid s 831 milijunom eura, pokazalo je 27. izdanje Deloitteove Financijske nogometne lige. 

Rast prihoda u sezoni 2022./2023. rezultat je rekordnih prihoda na dan utakmice, koji su iznosili 1,9 milijardi eura, te komercijalnih prihoda, od 4,4 milijarde eura, koji su premašili prihode od televizijskih prijenosa, istaknuto je u izvješću koje priprema odjel sportskih djelatnosti konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

- Komercijalni prihodi ponovno su najveći izvor prihoda klubova Financijske nogometne lige, prvi put nakon sezone 2015./2016., ne računajući sezonu 2019./2020. na koju je uvelike utjecala pandemija bolesti COVID-19. Naime, 17 od 20 najuspješnijih klubova zabilježilo je povećanje komercijalnih prihoda u odnosu na proteklu godinu, za koje je uglavnom zaslužno povećanje prihoda od prodaje, prihoda od događaja koji nisu utakmice i sponzorstava koje je pandemija privremeno obustavila -  navodi se.

Nasuprot tomu, prihodi od televizijskih prijenosa koje su ostvarili klubovi Financijske lige porasli su za skromnih pet posto, za što je djelomično kriva činjenica da je sezona 2022./2023. bila dio postojećih ugovorenih ciklusa domaćih prijenosa.

Sveukupno su klubovi Financijske lige ostvarili prosječne prihode od više od 500 milijuna eura, od čega su komercijalni prihodi, 222 milijuna eura ili 42 posto, i prihodi od televizijskih prijenosa, 213 milijuna eura ili 40 posto, bili približno jednaki, a slijede ih prihodi na dan utakmice, 92 milijuna eura ili 18 posto.

Iza Reala Manchester City, PSG i Barcelona, Liverpool s najvećim padom

Real Madrid ponovno je na čelu Financijske nogometne lige, s ukupnim prihodima od 831 milijuna eura, a slijede ga Manchester City, s 826 milijuna eura, Paris Saint-Germain, s 802 milijuna eura, FC Barcelona, s 800 milijuna eura, te Manchester United, sa 746 milijuna eura.

Real Madrid je na čelu Financijske nogometne lige prvi put nakon sezone 2017./2018., s rekordnim prihodima od 831 milijuna eura, što je 118 milijuna eura više u odnosu na proteklu godinu. Razlozi su rasta prihoda kluba u najvećoj mjeri izvrsni maloprodajni rezultati, povećana posjećenost stadiona i povratak prihoda od sponzorskih ugovora nastavno na popuštanje ograničenja uvedenih zbog pandemije bolesti COVID-19, pokazala je analiza.

Manchester City pao je na drugo mjesto, unatoč rekordnoj sezoni 2022./2023. na terenu i van njega. Klub je ostvario svoj dosad najveći zabilježeni prihod u jednoj sezoni u iznosu od 826 milijuna eura, zahvaljujući uspješnim kampanjama UEFA-ine Lige prvaka i Premier lige koje su potaknule rast prihoda od televizijskih prijenosa (50 milijuna eura) i komercijalnih prihoda (26 milijuna eura), navodi se.

Paris Saint-Germain prvi se put u povijesti Financijske lige probio među najbolja tri kluba s prihodima od 802 milijuna eura. FC Barcelona nalazi se na četvrtom mjestu, podigavši se sa sedmog mjesta, što je najveći skok u ovogodišnjoj Financijskoj ligi, ostvaren zahvaljujući rekordnim prihodima kluba od licenciranja i prodaje licenciranih proizvoda te povratku navijača na stadione. 

Liverpool je, s prihodima od 683 milijuna eura, međutim, ostvario najveći godišnji pad, s trećeg na sedmo mjesto, zbog loših rezultata na terenu u okviru domaćih i europskih natjecanja. Liverpool je jedan od tri kluba Financijske lige, uz Atlético de Madrid i West Ham United, koji su zabilježili pad u prihodima. 

Dok su među najboljih deset klubova zabilježene minimalne promjene u odnosu na proteklu godinu, situacija se znatno promijenila između 11. i 20. mjesta. Klubovi iz kontinentalne Europe: Eintracht Frankfurt, SCC Napoli i Olympique de Marseille zamijenili su tri engleska kluba: Leicester City, Leeds United i Everton te na taj način dokazali kako uspješnost na terenu utječe na financijske prihode. U sezoni 2022./2023. broj klubova iz Premier lige u Financijskoj ligi pao je na osam, s najmanje deset klubova u protekle dvije godine, primjećuju Deloitteovi analitičari.

Prosječni prihodi najuspješnijih ženskih klubova u Europi 4,3 milijuna eura

Novo izdanje Financijske lige obuhvaća i analizu 15 ženskih europskih nogometnih klubova s najvišim prihodima.

FC Barcelona Femení ostao je najbolji ženski klub u Europi u sezoni 2022./2023., s 13,4 milijuna eura prihoda, odnosno sa 74 posto višim prihodima nego u protekloj sezoni.

Manchester United Women i dalje je na drugom mjestu s prihodima od osam milijuna eura, dok je Real Madrid Femenino skočio na treće mjesto, ostvarivši 7,4 milijuna eura, što je skok od 416 posto u odnosu na proteklu godinu.

Manchester City Women s 5,3 milijuna eura zauzeo je četvrto mjesto nakon porasta godišnjih prihoda od pet posto, a Arsenal Women se nalazi na petom mjestu s prihodima od 5,3 milijuna eura, što je godišnje povećanje od 138 posto. Taj je klub ostvario najveće prihode na dan utakmice među 15 klubova, od 3,1 milijun eura ili 58 posto ukupnih prihoda, jer je bio domaćin tri utakmice lige WFS u sezoni 2022./2023. na stadionu Emirates, a svakoj je od tih utakmica prisustvovalo više od 40 tisuća ljudi, istaknuto je.

Prosječni je prihod 15 klubova obuhvaćenih Deloitteovom analizom iznosio 4,3 milijuna eura, 61 posto više u odnosu na prosječne prihode u sezoni 2021./2022. Udio komercijalnih prihoda u ukupnim prihodima 14 klubova iznosio je 58 posto, udio prihoda na dan utakmice 22 posto, a udio prihoda od televizijskih prijenosa 20 posto, navode iz Deloittea.

Međutim, nalazi pokazuju da se načini na koje klubovi ostvaraju prihode znatno razlikuju, čak i unutar iste lige. Na primjer, Manchester United Women ostvario je 74 posto svojih prihoda putem komercijalnih partnerstava, dok je Arsenal Women 58 posto svojih prihoda ostvario na dan utakmice, dodaju. 

Prihodi od televizijskih prijenosa također se jako razlikuju unutar svake lige. Engleska liga WSL i španjolska Liga F ostvarile su godišnju vrijednost prava prijenosa od osam milijuna eura u sezoni 2022./2023., što je gotovo osam puta više nego talijanska liga Serie A Femminile, s otprilike milijun eura, koja je postala u potpunosti profesionalna u sezoni 2022./2023., pokazala je analiza

25. travanj 2024 21:26