Biznis i politika
StoryEditor

SDP-ovu koaliciju napustili Fokus i IDS

19. Ožujak 2024.
Davor Nađifoto Ratko Mavar

Stranka Fokus, priopćio je u utorak njihov čelnik Davor Nađi, donijela je konačnu odluku da na parlamentarne izbore neće izaći kao dio SDP-ove koalicije zbog nemogućnosti konstruktivnog razgovora oko programa, ali i jer im nije prihvatljivo urušavanje ustavnog poretka. 

- Stranka Fokus je drugačija od svih stranaka u Hrvatskoj po tome što mi ne govorimo ono što ljudi žele čuti, već govorimo stvari kako jesu i kako trebaju biti. U ove izbore idemo, ne samo da bismo smijenili postojeću vlast, već da odredimo novi pravac razvoja Hrvatske. Fokus ne zanima samo 17. travnja ove godine, nas zanima 18. travnja i svi oni dani i godine koji će uslijediti nakon izbora - priopćio je Nađi na svojem Facebook profilu.

Fokus, dodao je, neće sumanuto jurišati jer im nije cilj spaljena zemlja, što će od Hrvatske, smatra, ostati nakon ovih parlamentarnih izbora.

- Mi u Fokusu smo mladi ljudi, nova generacija političara koji žele i imaju odgovornost voditi ovu zemlju za desetljeća koje slijede. Trenutno je u Hrvatskoj takvo usijanje i psihoza kao za vrijeme hladnog rata. Imamo dvije strane koje jedna drugoj prijete i na kraju će stvarno ostati samo spaljena zemlja - istaknuo je.

Osvrnuo se na dogovore sa SDP-om i formiranje velike koalicije istaknuvši kako je Fokus ostao posljednji u tim pregovorima jer su ih upozoravali da nije dovoljno samo smijeniti HDZ s vlasti, već da treba znati što raditi i dan poslije izbora. 

- Nažalost, nismo nikako mogli doći u poziciju da konstruktivno razgovaramo o programu. Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun. Fokus zbog svega ovoga na izbore neće izaći kao dio SDP-ove koalicije već idemo svojim putem - naglasio je Nađi. 

Podsjetio je kako Fokus na hrvatskoj političkoj sceni postoji samo četiri godine, ali da su u tako kratkom razdoblju postigli preuzimanje vlasti u Samoboru, Svetoj Nedelji, Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Pirovcu, Križu. To su mjesta, poručuje, koja su unazad nekoliko godina proglašavana najboljima u Hrvatskoj.

- Mi znamo kako. I to ćemo ponuditi biračima koji su u ovoj trenutnoj situaciji nezadovoljni kako se ponašaju HDZ i SDP, kojima se ne sviđaju ovi politički obračuni. Mi smo nova generacija političara i svi oni kojima je dosta gledati stare političke face kako se izmijenjaju na pozicijama imaju priliku glasati za nas. Idemo smijeniti HDZ, ali na način da ponudimo rješenja za dan poslije. Mi to znamo. I to smo već dokazali - zaključio je.

Fokus je još prošle godine zajedno s IDS-om, PGS-om i Reformistima osnovao liberalni savez, a iz velike lijevo-centrističke koalicije predvođene SDP-om izašao je i IDS. 

27. travanj 2024 04:22