Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze: Europski ulagači oprezni, azijske burze pale, Wall Steet pod pritiskom rasta proizvođačkih cijena

15. Ožujak 2024.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u doveo u pitanje procjene na tržištu o tome kada će Fed početi smanjivati kamatne stope.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,01 posto, na 7.743 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 17.940 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 8.165 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,9 posto. U Šangaju su, pak, porasle oko 0,5 posto.

Ulagače je obeshrabrio jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones indeks oslabio je 0,35 posto, dok je S&P indeks skliznuo 0,29, a Nasdaq indeks 0,30 posto, nakon što su novi podaci pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,6 posto, dvostruko više nego što se očekivalo.

To je potaknulo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa. Cijena dionice tehnološke zvijezde Nvidije pala je, pak, 3,2 posto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 posto.Od početka tjedna sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju. Na tržištu novca procjenjivalo se prije objave izvješća o proizvođačkim cijenama da postoji 67 posto izgleda da će Fed u lipnju smanjiti kamate, no sada su ti izgledi pali na 60 posto.

– Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali –  kaže Tony Welch, direktor u tvrtki SignatureFD.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla, nakon jučerašnjeg izvješća o proizvođačkim cijenama. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,77 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147,70 na 148,50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0950 dolara. Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,18 posto, na 85,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,16 posto, na 81,15 dolara.

25. travanj 2024 18:47