Biznis i politika
StoryEditor

UBS dovršio preuzimanje posrnulog rivala Credit Suisse

12. Lipanj 2023.
UBS i Credit Suissefoto Shutterstock

Švicarska banka UBS je objavila da je formalno dovršila preuzimanje konkurentske banke Credit Suisse. U otvorenom pismu, predsjednik upravnog odbora UBS-a Colm Kelleher i nedavno vraćeni glavni izvršni direktor Sergio Ermotti su rekli kako će ‘otkupiti ćemo zajedničku stručnost, opseg i vodstvo u upravljanju bogatstvom UBS-a i Credit Suissea kako bismo stvorili još jaču kombiniranu tvrtku‘, piše Bloomberg.

U pismu se nastavlja da će biti ‘izazova‘, kao i ‘velikih prilika‘, budući da se banka obvezuje da ‘nikada neće pristati na kompromis s UBS-ovom snažnom kulturom, konzervativnim pristupom riziku ili kvalitetnom uslugom‘.

UBS je pristao na ugovor vrijedan 3,2 milijarde dolara, pri čemu su švicarski regulatori igrali ključnu ulogu u akviziciji zbog zabrinutosti da bi ozbiljni gubici Credit Suisse destabilizirali bankarski sustav.

Prošireni UBS imat će bilancu od 1,6 trilijuna dolara i 120.000 zaposlenih.

Regulatori su u petak rekli da će pokriti gubitke do 9 milijardi švicarskih franaka (10 milijardi dolara) nakon što UBS dobije prvih 5 milijardi švicarskih franaka kao dio transakcije, budući da apsorbira portfelj koji ne odgovara u potpunosti njegovom poslovanju i profilu rizika.

Nakon akvizicije, Credit Suisse i njegove američke depozitarne dionice bit će uklonjene s burze SIX Swiss Exchange i New York Stock Exchange, a dioničari će dobiti jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica Credit Suissea koje posjeduju.

Preuzimanje, koje je uslijedilo nakon više skandala i godina pada cijena dionica Credit Suissea, kontroverzno je izbrisalo 16 milijardi švicarskih franaka (17 milijardi dolara) vrijednu imovinu vlasnika AT1 obveznica banke.

Izazovno okruženje

Beat Wittmann, suosnivač i partner u Porta Advisors, rekao je da je brzina kojom je UBS uspio preuzeti bila pozitivna za banku.

Wittmann je rekao da se UBS suočava s nekoliko ključnih izazova, od kojih je prvi fizička integracija dvaju bankovnih velikana i spajanje njihovih operativnih modela.

U izvješću koje je objavio FT piše kako će UBS nametnuti ograničenja bankarima Credit Suissea uključujući zabrane za nove klijente iz visokorizičnih zemalja i lansiranje novih proizvoda bez odobrenja UBS-ovih menadžera.

Što se tiče daljnjih izazova, Wittman je skrenuo pozornost na predstojeću parlamentarnu istragu o preuzimanju Credit Suissea i široj bankarskoj stabilnosti. Izbori u Švicarskoj također bi mogli dovesti do ‘populističkih zahtjeva‘, naglasio je, jer se ukidaju radna mjesta i zatvaraju podružnice diljem Švicarske.

27. travanj 2024 16:09