Biznis i politika
StoryEditor

Vlada SAD-a tuži Google zbog monopola u industriji

12. Rujan 2023.
Google suđenje

Kad je Google osnovan prije 25 godina, bio je tek jedna od nekoliko mogućih tražilica za pretraživanje weba. Nakon svih tih godina, Google danas kontrolira 90 posto tržišta tražilica, a je li taj monopolski status postigao nezakonitim sredstvima ili ne, saznat će se uskoro nakon što prođe veliko antimonopolsko suđenje koje počinje ovaj tjedan. Američko ministarstvo pravosuđa  pokrenulo je najveće suđenje za monopol još od 1998. godine kada je Microsoftovo carstvo Billa Gatesa izvedeno pred sud zbog optužbni koje su se ticale nezakonitkog tržišnog natjecanja tržišnog natjecanja. Tužba protiv Googlea je podnesena još 2020. godine i predstavlja najveći pravni izazov o utjecaju i moći velikih tehnoloških tvrtki te bi (ako prođe) tužba mogla biti ‘vodilja‘ u borbi protiv monopola u industriji.

- Suđenje Google imat će velike posljedice za naš digitalni svijet gdje će ishod odrediti kako milijuni Amerikanaca pristupaju internetu i koriste ga - rekla je Katherine Van Dyck, viša savjetnica u  neprofitnoj organizaciji  American Economic Liberties Project.

Ministarstvo pravosuđa optužilo je Google da koristi svoju tržišnu moć kako bi nepravedno isključio konkurente i pozicionirao se kao ‘čuvar weba‘. Ovo je prvi slučaj koji je vlada pokrenula protiv Googlea i koji je došao pred sud. Ministarstvo pravosuđa također se pridružilo zasebnom slučaju protiv Googlea koji su pokrenuli državni odvjetnici 38 država zbog zabrinutosti zbog monopola u oglašavanju.

Što kaže Vlada?

Slučaj Ministarstva pravosuđa usredotočen je na Googleove ugovore s hardverskim tvrtkama poput Applea prema kojima Google tražilica postaje zadana opcija na iPhone uređajima kao i na drugim uređajima. Ministarstvo pravosuđa kaže da takvi poslovi, vrijedni milijarde dolara svake godine, predstavljaju nezakonitu zlouporabu  od strane Googlea kako bi poništio konkurentske tražilice. Zahvaljujući ugovorima s tvrtkama poput Applea, Samsunga i Mozille, Google je bio zadana tražilica za milijarde web korisnika koji otvaraju preglednik na svojim telefonima, tabletima i osobnim računalima. Vlada u tužbi tvrdi da su Googleove milijarderske isplate partnerima spriječile druge tražilice poput Microsoft Binga i DuckDuckGoa da akumuliraju značajan udio na tržištu online pretraživanja. Ministarstvo pravosuđa također tvrdi da je Googleova praks instaliranja svojih usluga na uređaje koji nezakonito koriste njegov Android softver pomogla internetskoj tvrtki da održi monopol.

Izvršni direktor tražilice DuckDuckGo koja se fokusira na privatnost rekao je da korisnik Android pametnog telefona mora poduzeti 15 koraka da odabere DuckDuckGo kao zadanu tražilicu telefona.

Ipak, Google tvrdi da njegovi ugovori s drugim tehnološkim tvrtkama nisu antikonkurentski jer, iako je potrebno nekoliko klikova, korisniku nije onemogućen odabir druge zadane tražilice.

Što kaže Google?

Google kaže da je njegova poslovna praksa legalna i uobičajena, te kaže da su sporazumi s drugim proizvođačima slični onima u trgovini, kada neki proizvođač dodatno plati da mu se proizvod nalazi na najboljim mjestima u supermarketima. Pretraživački div također je više puta tvrdio da ima brojne uspješne konkurente u online pretraživanju te tu navodi Amazon i TikTok, iako oni baš i nemaju veze s klasičnim pretraživanjem interneta. Iako ne upravljaju tražilicama opće namjene, Google tvrdi da su to rivalska odredišta na koja potrošači odlaze pronaći proizvode ili sadržaj koji u potpunosti zaobilaze Google. Google je također rekao da vlada koristi pogrešan argument za ciljanje tvrtke zbog njene popularnosti. Tvrtka vjeruje da je uspješna jer ima najbolju tražilicu. Potrošači imaju izbor koristiti se drugim tražilicama, tvrdi se, ali odabiru Google jer im je najkorisniji.

Što vlada treba dokazati da bi dobila svoj slučaj?

Vlada mora pokazati da Google ima monopol nad područjima gospodarstva koja su u pitanju u ovom slučaju. Vlada će pokušati uvjeriti suca da zauzme relativno strog stav o tome što je tražilica i da odbaci Googleov argument da su stranice za e-trgovinu poput Amazona ili društveni mediji poput TikToka ili Instagrama na istom tržištu kao Googleova tražilica. Što je tržište šire, Googleu je lakše tvrditi da nema monopolsku moć. Vlada također treba dokazati da su Googleovi komercijalni ugovori značajno smanjili konkurenciju među tražilicama uskraćujući im priliku za sklapanje sličnih poslova s proizvođačima uređaja ili dobivanje novih kupaca. Ministarstvo pravosuđa također će vjerojatno morati objasniti kako su ove poslovne prakse izravno ili neizravno naštetile potrošačima, što je desetljećima bila važna prepreka sucima koji su razmatrali antimonopolske slučajeve.

Što očekivati

Tijekom 10 tjedana suđenja, glavešine Googlea će pokušati opravdati svoje poslovanje, prije svega CEO Sundar Pichai.

Ako Google izgubi ovaj slučaj, presuda bi mogla umanjiti njegov status i utjecaj u tehnološkoj industriji, što bi moglo ograničiti način na koji se Google može natjecati na tržištu i preraspodijeliti vlast u Silicijskoj dolini. To je također test za vlade koje kažu da tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Amazona, Microsofta i Mete, koja posjeduje Facebook i Instagram, imaju previše utjecaja na naše online živote. Nacionalni antimonopolski zakoni prvi su put napisani prije više od jednog stoljeća, a ovo će suđenje pokazati mogu li se koristiti za obuzdavanje brzo razvijajuće tehnološke industrije.

26. travanj 2024 21:15