Biznis i politika
StoryEditor

WTO očekuje skroman oporavak trgovine na početku 2024.

11. Ožujak 2024.
Svjetska robna razmjena trebala bi skromno porasti u prvim mjesecima 2024. godine, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozorivši ipak da bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.
 
Barometar robne trgovine iznosio je u prosincu 100,6 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na razinu na kraju rujna, utvrdio je WTO.
 
Vrijednosti više od sto bodova označavaju blago ubrzanje trgovine u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret.
 
Istraživanje pokazuje slabašan rast trgovine na kraju 2023., konstatira WTO, nakon 0,4-postotnog pada u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razni trgovina se u razdoblju od srpnja do rujna smanjila za 2,5 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2022.
 
WTO je već najavio da će sniziti procjenu o 0,8-postotnom rastu robne razmjene u 2023. U ovoj godini trebala bi se oporaviti, ali uz visoku razinu neizvjesnosti.
 
Vrijednost indeksa u prosincu navodi na pretpostavku da bi ‘robna trgovina trebala početi pokazivati skromne naznake rasta u prvom dijelu 2024.‘, ističu, iako bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.
 
Indeksi izvoznih narudžbi i zračnog prijevoza tereta pokazuju blago ubrzanje na kraju 2023., a oni koji mjere kontejnerski prijevoz i trgovinu sirovinama usporavanje, objašnjava WTO.
 
Proizvodnja i prodaja automobila tek su neznatno usporile dok je trgovina elektroničkim komponentama naglo posustala, pokazalo je istraživanje, objavljeno na kraju prošlog tjedna.
27. travanj 2024 01:28