Biznis i politika
StoryEditor

Zemlje na britanskom AI summitu obećale se uhvatiti u koštac s ‘katastrofalnim‘ rizicima AI-ja

02. Studeni 2023.
AI, umjetna inteligencija, AI regulacija

Prvi međunarodni AI Safety Summit, održan u Bletchley Parku, domu britanskih razbijača šifri iz Drugog svjetskog rata, a program i rasprave su bile usredotočene na umjetnu inteligenciju za koju  neki znanstvenici upozoravaju da bi mogla predstavljati rizik za samo postojanje čovječanstva.

Zbog toga je više od 25 prisutnih predstavnika zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, kao i EU, potpisalo ‘Deklaraciju iz Bletchleya‘ u kojoj se navodi da zemlje trebaju raditi zajedno i uspostaviti zajednički pristup nadzoru umjetne inteligencije kako bi se izbjegli potencijalni ‘katastrofalni‘ rizici.

Deklaracija je postavila dvosmjerni program usmjeren na prepoznavanje rizika od zajedničkog interesa i izgradnju znanstvenog razumijevanja istih, dok se također dotiče i međudržavne politike za njihovo ublažavanje.

Domaćin summita, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je deklaracija ‘značajno postignuće koje vidi da su se najveće svjetske AI sile složile oko hitnosti iza razumijevanja rizika AI - pomažući tako u osiguravanju dugoročne budućnosti naše djece i unuka‘

Wu Zhaohui, kineski zamjenik ministra znanosti i tehnologije, rekao je na otvaranju dvodnevnog summita da je Peking spreman povećati suradnju s ostalim državama kako bi radili na sigurnosti umjetne inteligencije i kako bi pomogli u izgradnji međunarodnog ‘okvira upravljanja‘.

- Zemlje, bez obzira na njihovu veličinu i opseg, imaju jednaka prava na razvoj i korištenje umjetne inteligencije - rekao je Zhaohui.

Ipak, dodao je da je AI tehnologija ‘nesigurna, neobjašnjiva i da joj nedostaje transparentnost‘i. To donosi rizike i izazove u etici, sigurnosti, privatnosti i poštenju - rekao je, napominjući da je kineski predsjednik Xi Jinping prošlog mjeseca pokrenuo Globalnu inicijativu za upravljanje umjetnom inteligencijom u zemlji.

Početak panike

Strahovi o utjecaju umjetne inteligencije na gospodarstva i društvo uzeli su maha u studenom prošle godine kada je OpenAI koji podržava Microsoft učinio ChatGPT dostupnim javnosti. Korištenje ovog AI alata potaknulo je strahove, čak i među nekim pionirima umjetne inteligencije da bi strojevi s vremenom mogli postići veću inteligenciju od ljudi, što bi dovelo do neograničenih, neželjenih posljedica.

Vlade i dužnosnici sada pokušavaju zacrtati put naprijed uz AI tvrtke koje se boje da će biti opterećene regulativom prije nego što tehnologija dosegne svoj puni potencijal.

- Ne znam koja su nužno poštena pravila, ali morate početi s uvidom prije nego što napravite nadzor - rekao je milijarder Musk.

EU je usredotočila svoj nadzor nad umjetnom inteligencijom na privatnost podataka te njihov potencijalni utjecaj na ljudska prava dok britanski summit razmatra takozvane egzistencijalne rizike od vrlo sposobnih modela opće namjene koji se nazivaju ‘granična umjetna inteligencija‘.

Mustafa Suleyman, suosnivač Google Deepminda, rekao je novinarima da ne misli da trenutni granični modeli umjetne inteligencije predstavljaju ‘značajnu katastrofalnu štetu‘, ali je rekao da ima smisla planirati unaprijed jer industrija obučava sve veće i moćnije modele.

No, ne baš omiljena američka potpredsjednica Kamala Harris pozvala je Britaniju i druge EU zemlje da idu dalje i brže kada je riječ o AI-ju, naglašavajući transformacije koje umjetna inteligencija već donosi.

U govoru, Harris je rekla da svijet mora početi djelovati sada kako bi se pozabavio ‘cijelim spektrom‘ rizika AI-ja, a ne samo ‘egzistencijalnim prijetnjama kao što su masivni kibernetički napadi ili biološko oružje formulirano AI-jem‘.

- Postoje dodatne prijetnje koje također zahtijevaju našu akciju, prijetnje koje trenutno uzrokuju štetu - rekla je.

Harris bi trebala prisustvovati i nastavku summitu, pridruživši se vladinim dužnosnicima iz više od dvadesetak zemalja, uključujući Kanadu, Francusku, Njemačku, Indiju, Japan, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Veliko postignuće

Natjerati nacije da potpišu sporazum, nazvan Deklaracija iz Bletchleyja, bilo je postignuće, čak i ako je malo detalja poznato pa i ako se ne predlaže način reguliranja razvoja umjetne inteligencije. Zemlje su se obvezale raditi na ‘zajedničkom dogovoru i odgovornosti‘ o rizicima umjetne inteligencije te su održale niz daljnjih sastanaka.

Također, najavljena su i iduća dva summita s istom temom, jedan koji će se održati u Južnoj Koreji za šest mjeseci, nakon čega će uslijediti i osobni samit u Francuskoj za godinu dana.     

U nastavku summita očekuje se da će i Musk biti na ‘osobnom‘ razgovoru sa Sunakom. Takvi neformalni sastanci iza zatvorenih vrata kažu, sudionici, potiču, zdravu raspravu. U međuvremenu, na formalnim raspravama ‘ljudi su bili u mogućnosti dati vrlo jasne izjave, i tu se vide značajna neslaganja, i između zemalja sjevera i juga (i) zemalja koje su više za otvoreni kod, a manje za otvoreni izvor‘ rekao je Mustafa Suleyman, CEO tvrtke Inflection AI.

Sustavi umjetne inteligencije otvorenog koda omogućuju istraživačima i stručnjacima da brzo otkriju probleme i riješe ih. Ali loša strana je ta da jednom kada je sustav otvorenog koda objavljen, ‘svatko ga može koristiti i podešavati u zlonamjerne svrhe‘ rečeno je na marginama summita.

Summit se nastavlja i danas s kako smo rekli ‘osobnim sastancima‘.

17. svibanj 2024 06:03