Financije
StoryEditor

Poznati uvjeti za ‘narodne trezorce‘, zarada viša nego kod narodne obveznice

07. Studeni 2023.
euro, novac, euri

Službeno su poznati uvjeti po kojima će Ministarstvo financija plasirati dugo očekivane trezorske zapise namijenjene građanima. Kako stoji u prezentaciji, godišnja stopa prinosa postavljena je na 3,75 posto dok je za narodnu obveznicu, podsjetimo, utvrđen godišnji prinos od 3,65 posto. Država cilja ovim trezorskim zapisom prikupiti 440 milijuna eura, a minimalna svota koja se može upisati iznosi 1000 eura.

Prema planu, ‘trezorac‘ će se izdati 23. studenog, a dospijeva 21. studenog 2024. godine. Razdoblje ponude podijeljeno je u dva dijela. U prvom krugu koji će trajati od 13. do 20. studenog u 11 sati pravo upisa imaju građani. Valja napomenuti da osim hrvatskih državljana pravo upisa imaju i stranci s prebivalištem u Hrvatskoj. Zainteresirani ulagatelji moći će u prvom krugu upisa upisati trezorske zapise putem mreže 170 poslovnica Financijske agencije (FINA).

Od dokumenata potrebnih za upis potrebno će biti ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a od ostalih podataka bit će potreban OIB, broj računa u poslovnoj banci (IBAN) radi isplate sredstava po dospijeću, podatak o željenoj količini trezorskih zapisa te podatak o broju računa u SKDD-a (ako imaju otvoren račun i znaju taj podatak). U slučaju da se upis obavlja u ime druge fizičke osobe, uz navedene dokumente potrebno je priložiti i ovjerenu punomoć. Stranci trebaju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu matične države ili boravišnu iskaznicu stranca te potvrdu o rezidentnosti.

Cijena jednog trezorskog zapisa u prvom krugu upisa iznosi 963,95 eura. Po unosu podataka ulagač će dobiti na potpis Potvrdu o zaprimljenoj ponudi. Međutim, za konačni upis potrebno je napraviti uplatu, a za to postoje dvije mogućnosti: na šalteru FINA-e bez naknade za platni promet za iznos do 10.000 eura (iznad toga prema uvjetima FINA-e), na šalteru banke ili online bankarstvom. O dospijeću 21. studenog iduće godine ulagač će dobiti iznos  koji se sastoji od upisane količine trezorskih zapisa pomnožene sa 1000 eura. Iz Ministarstva naglašavaju da se izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. siječnja 2024. ulaganje u trezorske zapise neće oporezivati porezom na dohodak.

Drugi krug namijenjenim je registriranim korisnicima Bloombergovog aukcijskog sustava (BAS) preko kojeg se i uobičajeno vrši prodaja trezorskih zapisa. Drugim riječima, drugi krug namijenjen je institucionalnim ulagačima, ponajprije bankama koje su i najveći kupci tih kratkoročnih dužničkih državnih vrijednosnica. Razdoblje upisa u drugom krugu trajat će 21. studenoga od 9 do 11 sati.

26. travanj 2024 04:53