Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako od obrta doći do tvrtke od 80 zaposlenih s izvozom od 32 posto

28. Veljača 2014.

U nastavku Liderove konferencije o inovativnim poslovnim modelima svoja su iskustva iznijeli Boris Popović vlasnik Alarm automatika te Marko Matošić, suvlasnik tvrke Paligasi.

Tri je poslovna modela tijekom 25 godina postojanja primjenila riječka tvrtka Alarm automatika, regionalni tržišni lider u osmišljavanju i izvedbi cjelovitih, inovativnih i integriranih rješenja tehničke zaštite, a sada realizira četvrti.

Vlasnik tvrtke Boris Popović priznaje da je bilo pogrešaka, ali je Alarm automatika od obrta koji je zapošljavao Popovića i njegova poslovnoga partnera narasla na 80 zaposlenih, osvojila tržišta regije i postala jedna od najznačajnijih u svome sektoru na području jugoistočne Europe s izvozom od 32 posto.

Prve tri godine trajala je faza poslovnog traženja, 1992. obrt postaje tvrtka d.o.o., i otad se do 1999. usredotočuje na rast i širenje tržišta izvan Hrvatske. Tada započinje razvoj više vrsta proizvoda poput softvera za nadzor, tvrtka raste i izlazi na tržište regije, ali nema pomaka u prihodima. Zbog toga je uslijedila faza organizacije tvrtke koja je trajala od 2000. do 2006. kada je ustrojen menadžement, računovodstvo i ostale službe.

Istovremeno je broj zaposlenika povećan na 40, a tvrtka je kreirala brendove kojima je osvojila nova tržišta. Nova faza rasta i razvoja Alarm automatike uslijedila je od 2007. do 2013., koja je tada imala četiri rješenja tehničke zaštite, 800 kupaca, 100 dobavljača i 80 zaposlenih.

No unatoč uspjehu vlasnici tvrtke odlučili su ponovno mijenjati organizaciju tvrtke, divizionirati je te ustrojiti dvije organizacije; hijerarhijsku i kreativnu, te uvesti individualnu odgovornost. Radi se zapravo o provedbi četvrtoga modela kojemu je cilj uvesti u vlasništvo tvrtke menadžere te ući u top deset tvrtki u području tehničke zaštite na europskom i 50 top tvrtki na svjetskom tržištu.

Marko Matošić, jedan od suvlasnika zagrebačke tvrtke Paligasi d.o.o. predstavio je poslovni model kojega je rezultat proizvodnja geodezijskih kupola namijenjenih za organiziranje različitih događaja. Matošić je na ideju došao dok je vodio klub Močvara, a realizirao ju je sa suradnicima iz nekoliko pokušaja.

Prvu kupolu napravili su 2008. godine, ali tek dvije godine poslije riješili su u potpunosti tehničke probleme u izvedbi i finalizirali proizvod koji je našao kupce koji je promoviran 2011. godine na „Gričevanju“ na zagrebačkom Gornjem Gradu. Otad kupole tvrtke Paligasi d.o.o.koriste organizatori koncerata i ostalih događanja na otvorenom.

27. travanj 2024 18:44