Kripto
StoryEditor

BlackRock će premašiti Grayscale u imovini pod upravljanjem bitcoin ETF-ova u svibnju

04. Travanj 2024.
BlackRock sjedište

Grayscale je najveći upravitelj fondova u kripto prostoru. BlackRock je najveći upravitelj fondova na svijetu. Obje tvrtke veliki su igrači u svijetu bitcoin ETF-ova, ali prednost Grayscalea blijedi. 

Grayscale je započeo s tehničkom prednošću, imao je vrstu proizvoda koji je godinama djelovao poput zatvorenog fonda, a ulagači nisu mogli lako otkupiti svoje udjele. Etablirao se kao cijenjen brend i investitori su znali za njega.  

Sada kao ETF, ulagači mogu lako otkupiti dionice, a s dugogodišnjim visokim naknadama, oni upravo to i rade. Kao rezultat toga, BlackRockov popularni iShares Bitcoin Trust (IBIT) brzo ga sustiže. 

Bitcoin ETF je sredstvo ulaganja koje kupcima omogućuje da steknu izloženost digitalnoj imovini bez izravne kupnje i pohranjivanja. ETF-ovi trguju poput dionica, a lakoća s kojom mali ulagači sada mogu pristupiti bitcoinu dovela je do priljeva milijardi dolara na tržište u samo posljednja dva mjeseca. 

Nakon uspješnog pokretanja u siječnju, BlackRockov IBIT sada ima 17,7 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Grayscaleov Bitcoin Trust (GBTC) ima 23,7 milijardi dolara, a u međuvremenu je zabilježio odljev više od 15 milijardi dolara od početka godine. 

GBTC smanjuje svoj bitcoin pod upravljanjem vrtoglavom brzinom dok bankrotirane kripto kompanije otkupljuju dionice GBTC-a koje su morale isplatiti vjerovnicima. Fond je također skuplji u usporedbi s drugim ETF-ovima na tržištu. Njegova naknada iznosi 1,5 posto, dok je naknada IBIT-a 0,12 posto za prvih 12 mjeseci, a zatim će biti postavljena na 0,25 posto. 

Ova razlika u naknada zasigurno navodi neke ulagače da prijeđu s GBTC-a na druge proizvode na tržištu. Kao rezultat toga, IBIT je brzo prikupio značajnu količinu bitcoina, dok GBTC gubi svoje. 

Analitičar ETF-a u Bloomberg Intelligenceu Eric Balchunas rekao je kako je neizbježno da će IBIT prestići GBTC, i ako stvari ostanu takve kakve jesu, to bi se moglo dogoditi već ovog mjeseca. 

Podaci Arkham Intelligencea pokazuju da je gotovo 26.000 bitcoina napuštalo GBTC na tjednoj bazi. 

U ponedjeljak je 302,6 milijuna dolara napustilo fond, pokazujući da odljev još nije završio. Ovi odljevi vjerojatno su vršili pritisak na cijenu bitcoina. Najveća kriptovaluta pala je 6 posto u prošlom tjednu i više od 11 posto ispod svoje nove najviše razine od 73.737 dolara.  

Voditelj istraživanja CoinSharesa James Butterfill rekao je da će fond nastaviti s odljevima.  

- Budući da su ove godine izgubili 15 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem, od čega velik dio odlazi konkurentima, imaju jedan od dva izbora: smanjiti naknadu ili zadržati visoke naknade i prihvatiti stalne gubitke - rekao je Butterfill koji vjeruje da će IBIT premašiti GBTC do svibnja. 

Ali unatoč tome što će GBTC premašiti IBIT u smislu imovine pod upravljanjem, Grayscaleov fond će i dalje vjerojatno dobro poslovati, rekao je Balchunas. 

- Dobra stvar u vezi s Grayscaleom je ta što traje bull market koji kompenzira odljeve - rekao je, dodajući da će GBTC nastaviti poslovati dobro zahvaljujući svojoj lojalnoj bazi. 

01. svibanj 2024 07:42