Kripto
StoryEditor

FTX dobio odobrenje suda za likvidaciju svojih kripto sredstava u iznosu od 3,4 milijarde dolara

14. Rujan 2023.
Sam Bankman Fried

Bankrotirana kripto mjenjačnica FTX dobila je odobrenje od strane stečajnog suda za likvidaciju svoje kripto imovine vrijedne 3,4 milijarde dolara.

U međuvremenu, bivši izvršni direktor kompanije Sam Bankman-Fried mogao bi ostati u zatvoru do zakazanog suđenja u listopadu, nakon što je američki sudac odbio njegove zahtjeve za puštanje na slobodu prije suđenja.

Sudac John Dorsey s američkog stečajnog suda u okrugu Delaware 13. rujna odobrio je zahtjev FTX-a za prodaju svoje kripto imovine koju čine solana, bitcoin, ethereum i drugi tokeni vrijedni 3,4 milijarde dolara.

U podnesku 11. rujna, FTX je otkrio svoja sredstva koja posjeduje, s tim da solana prevladava s 1,16 milijardi dolara, bitcoin s 560 milijuna dolara, ethereum s 192 milijuna dolara i aptos s 137 milijuna dolara. Sredstva tvrtke također uključuju brokersku imovinu, gotovinu i imovinu koju je nadoknadila vlada.

Zahtjev FTX-a za likvidaciju dobio je potporu ad hoc odbora korisnika koji nisu iz SAD-a i službenog odbora vjerovnika.

Obje strane rekle su da je važno da FTX smanji rizik svog portfelja tokena i likvidira svoja sredstva na ‘tržišno povoljan način‘ tijekom odgovarajućeg razdoblja uz pomoć investicijskog stručnjaka kako bi se povećala raspodjela gotovine korisnicima.

Propala kripto mjenjačnica ranije je otkrila planove za odabir Galaxy Digitala za prodaju, ulaganje i zaštitu svojih kriptovaluta kako bi se smanjila rizik od volatilnosti cijena, a također vratila sredstva pogođenim korisnicima u američkim dolarima.

U međuvremenu, sudac Dorsey odbacio je pisma koja su podnijela dva korisnika FTX-a koji su se usprotivili likvidaciji, navodeći da nisu uspjeli ‘utvrditi svoje vlasničke udjele‘ u bitcoinu ili kriptovaluti koju bi dužnici mogli imati, s obzirom na to da su se druge strane složile s prijedlogom.

Bivši šef FTX-a Sam Bankman-Fried trebao bi se suočiti sa suđenjem 3. listopada 2023. na temelju kaznene prijave za koju se prethodno izjasnio da nije kriv. Bankman-Fried nedavno nije uspio osigurati ponudu za privremeno puštanje iz zatvora kako bi se pripremio za predstojeće suđenje.

28. travanj 2024 02:00