Kripto
StoryEditor

Raste zabrinutost oko ‘crnog labuda‘ u DeFi-ju, zajam od 100 milijuna dolara mogao bi biti likvidiran

01. Kolovoz 2023.

Raste zabrinutost zbog velikog zajma koji je osnivač Curve Financea podigao sa svojom zalihom izvornog tokena protokola. Kako cijena CRV-a nastavlja padati, nazire se velika likvidacija. DeFi dug osnivača Curve Financea Michaela Egorova opterećuje likvidaciju, što bi moglo imati lančani učinak u cijelom decentraliziranom financijskom ekosustavu.

Višemilijunske vile u Australiji

Rizici događaja ‘crnog labuda‘, odnosno događaja koji nepredviđeno ima veliki utjecaj na ekonomiju, u DeFi ekosustavu su stvarni. Prema DeFiLlami, postoji 300 milijuna CRV tokena za likvidaciju iz ekosustava Aave.

Ukupna likvidacijska vrijednost iznosi nešto manje od 117 milijuna dolara, a većina ih je iz Egorovljeva kredita. Štoviše, likvidacije će se dogoditi ako CRV padne na 0,371 dolara. Trenutno je nešto iznad 0,59 dolara.

DeFi strateg Olimpio objasnio je problem da ne postoji niti jedna mjenjačnica ili DeFi protokol gdje se može prodati tako velik iznos CRV-a.

Osnivač Curve Financea posudio je više od 100 milijuna dolara u stablecoinima na raznim DeFi protokolima pozajmljivanja koristeći svoju zalihu CRV-a kao zalog. Egorov je odabrao ovu metodu umjesto da izravno proda CRV i da se zajednica okrene protiv njega. Mediji su izvijestili da je raskošno trošio na višemilijunske vile u Australiji.

Vrijednost CRV-a sada opada zbog nedavne eksploatacije Curve Financea s DeFi protokolima koji povećavaju kamatne stope.

– Osnivač možda neće moći otplatiti svoje CRV kredite prije nego što budu likvidirani – komentirao je Ryan Sean Adams, osnivač Bankless podcasta.

Prema Debank platformi, Egorov također ima velike pozicije u Fraxu, Abrakadabri, Inverseu, Convexu i Silosu, a sve se približavaju likvidaciji.

Delphi Digital izvijestio je da je Egorov pokušao smanjiti svoj dug i stopu iskorištenosti. Međutim, vraćao je dugove FRAX-a, ‘korisnici žure ukloniti likvidnost čim otplati‘.

CRV i dalje pada

Trenutno nema dovoljno likvidnosti za prodaju toliko CRV-a, pa bi protokol, u ovom slučaju Aave, mogao završiti s lošim dugom, odnosno dugom za kojega je malo vjerojatno da će biti plaćen. Zamrznuti curve krediti na Aaveu predloženi su u lipnju kada je istaknut taj loš rizik duga.

Osnivač MakerDAO-a Rune Christensen naveo je svoja razmišljanja o riziku od lošeg duga i likvidacije u ekosustavu.

– Ovo se može činiti kao trenutak ‘gotovo je‘, ali možda je to samo crni četvrtak ovog ciklusa, posljednji pad prije bull marketa, sa svime što se vraća 100 puta jače – rekao je.

Kolaps CRV-a se nastavlja, a DeFi token u padu je 7,5 posto u posljednja 24 sata. CRV trenutno trguje po cijeni od 0,59 dolara, nešto više od 35 posto od likvidacije.

Osim ako se token ne stabilizira na trenutnim razinama i ne počne pokazivati znakove oporavka, stvari bi se brzo mogle pogoršati za DeFi.

26. travanj 2024 05:12