Kripto
StoryEditor

U Španjolskoj počinje test projekt euro stablecoina

02. Veljača 2024.
Španjolska, kripto tržište

Španjolska fintech tvrtka Monei započela je test projekt euro stablecoina EURM-a pod nadzorom španjolske središnje banke.

U priopćenju objavljenom na web stranici Moneia 29. siječnja navodi se da je ispitivanje u regulatornom sandboxu počelo u siječnju. Projekt cilja odabrani broj pojedinačnih korisnika, kako bi se smanjila margina pogreške.

Projekt će ispitati sposobnost EURM-a za transakcije. Svaki korisnik će potvrditi svoj identitet, učitati novčanik, položiti 10 eura na svoj račun i zamijeniti ga za 10 EURM. Svaki EURM je podržan u omjeru 1:1 valutom eura i pohranjen u španjolskim bankama, kao što su BBVA i Caixabank.

Izvršni direktor Moneija Alex Saiz Verdaguer nazvao je probu još jednim korakom na putu prema potpunoj digitalizaciji plaćanja. Vjeruje da će novi stablecoin pružiti priliku za slanje novca na sigurniji, programabilniji, ekonomičniji, demokratičniji i liberaliziraniji način nego ikad.

Prema najavi, EURM-om će se provoditi transakcije između bilo koje dvije osobe s pristupom mobilnom telefonu u milisekundama. U isto vrijeme, provizija će biti samo ‘tisućinke eura po transakciji’. Infrastruktura stablecoina također ima nekoliko korporativnih opcija, kao što su mjesečna ili dnevna plaćanja zaposlenicima ili bonusi za produktivnost u stvarnom vremenu.

Banka Španjolske najavila je pokretanje vlastitog programa veleprodajne digitalne valute središnje banke (CBDC) 2022. Verdaguer je također nagovijestio mogućnost da EURM postane preferirana tehnologija Banke Španjolske. U siječnju 2024. Banka Španjolske najavila je zasebno testiranje u partnerstvu s Cecabank, Abanca i Adhara Blockchain.

Španjolski CBDC program je jedinstven, jer je javno rečeno da je neovisan o projektu digitalnog eura, koji bi, ako se provede, pokrio sva gospodarstva u eurozoni. U međuvremenu, španjolsko Ministarstvo gospodarstva i digitalne transformacije objavilo je da će provesti Uredbu Europske unije o tržištima kripto-imovine (MiCA) šest mjeseci prije krajnjeg roka.

27. travanj 2024 16:50