Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (7): Ivana Nikolić Popović kulturu prodaje gradovima, kad je država neće

20. Veljača 2020.
Ivana Nikolić Popović, 'kulturni' klaster

Lani je Ivana Nikolić Popović u javnosti 'iskočila' kao HNS-ova kandidatkinja za Europski parlament no već godinama kroz Hrvatski klaster kreativne i kulturne industrije koji od 2013. godine nastoji progurati teme kreative u politiku, smatrajući ih ogromnim potencijalom za hrvatsku ekonomiju.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

-  Umjesto da kao sve razvijene ekonomije svijeta ulazimo u kreativnu ekonomiju i iskoristimo potencijal u Hrvatskoj koji je za to ogroman, mi i dalje nastojimo pokrenuti apsolutno zastarjeli model ekonomije bazirane na poljoprivredi i na turizmu, za koje se čak u 2020. ukidaju EU poticaji. To rezultira time da ne postoje sustavni poticaji razvoja kreativnog i kulturnog sektora kao niti kreativne ekonomije i naravno time da mladi obrazovani ljudi sektora odlaze ili otvaraju tvrtke izvan Hrvatske. Puno smo već puta nudili rješenje trenutnoj Vladi i tražili sastanke, međutim i dalje nas vrlo precizno ignoriraju. Iz tog razloga smo se vrlo konkretno okrenuli osnaživanju predstavnika sektora i radu s gradovima – kaže Nikolić Popović.

Od najvažnijih akcija koje je njezin Klaster pokrenuo, valja istaknuti projekt mreža Kreativnih gradova Hrvatske u koji je uključeno 30 gradova, Projekt Ilica: Q'ART,  dobar primjer sudioničkog modela upravljanja u kulturi koji doprinosi razvoju kvalitete života u zajednici te pokretanje Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri HGK.

Sutra: Veljko Ostojić kroz Hrvatsku udrugu turizma i dalje se bori za još niži turistički PDV 

30. travanj 2024 15:06