Hrvatska
StoryEditor

Orqa ponovno na Kickstarteru: Kampanja tek krenula, a ciljani iznos već je dvostruko premašen

25. Studeni 2021.
Orqin FPV.Ctrlfoto: Orqa

Osječka tvrtka Orqa ovog je tjedna lansirala kampanju na Kickstarteru za novi proizvod FPV.Ctrl - kontroler za učenje letenja na simulatoru. Kampanja traje tek nekoliko dana, a već su prikupili dvostruko veći iznos od ciljanih 11.242 dolara. Ipak je riječ o startupu koji je prije dvije godine u svega dvije minute po lansiranju kampanje za svoje, sad već globalno poznate, FPV.One naočale za upravljanje dronovima skupio planirani iznos od 33.688 dolara.

Novi proizvod, za koji će se sredstva prikupljati još 19 dana, dio je Orqine misije da vožnju dronova učini vrhunskim, ali i najugodnijim mogućim iskustvom. Uvježbavanje upravljanja dronom stresno je i može biti poprilično skupo, a izvršni direktor Orqe Srđan Kovačević nije zaboravio koliko se i on sam nelagodno osjećao kao početnik. 

- Moje prvo FPV letenje nije uopće bilo zabavno. Iskreno, bilo je strašno. Trebalo mi je nekoliko mjeseci i mnogo skupih 'padova' kako bih naučilo dovoljno dobro i sigurno upravljati dronom kako bih uživao u tome. Učenje kako upravljati FPV-om zahtijeva vrijeme i nije uvijek zabavno. Padovi dronova neizbježan su dio toga, a to obično nije jeftino. Pronašli smo način kako da to promijenimo - opisao je Kovačević kakva motivacija stoji iza FPV.Ctrl-a koji je na Kickstarteru već prikupio 23 tisuće dolara.

Kontroleru za učenje letenja na simulatoru prethodilo je lansiranje free-to-play simulatora dronova FPV.SkyDive koji je od svibnja dostupan na platformi Steam i koji je zbog svoje realističnosti brzo stekao popularnost među korisnicima. U paketu s FPV.Ctrl nudi se i nadogradnja u vidu ImmersionRC-jevog modula Ghost radio za letenje pravih dronova

Isporuke prvih kontrolera očekuju se krajem prosinca, a nastavit će se kroz siječanj i veljaču.

Na Kickstarteru je još osam dana aktivna i itekako uspjela CircuitMessova kampanja za Batmobile kojom je dosad prikupljeno više od 334 tisuće dolara.

03. svibanj 2024 05:01