Hrvatska
StoryEditor

Pronašli smo 50 političara na udaru zakona: Tko je sjedio u zatvoru, tko je gulio krumpire, a tko se izvukao s uvjetnom

26. Veljača 2022.
Remetinka torbafoto Facebook

Slučaj ministra graditeljstva Darka Horvata prvo je uhićenje jednog člana aktualne vlade. Problemi sa zakonom ostalih ministara eskalirali su tek nakon ostavki, smjena ili kraja mandata. Probleme s Uskokom, policijom i sudstvom imali su i drugi političari. Dosad su ukupno odsjedili 13 godina. Krenimo prema abecedi:

1. – 4. Zlatko Babić: Kutinski gradonačelnik uhićen je zbog sumnje u trgovanje utjecajem i podmićivanje vijećnika. Uz njega su nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile uhićeni donedavni predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić te vijećnici Dražen Kinderman i Darko Kousek.

5. – 17. Milan Bandić: Zagrebački gradonačelnik u dvadesetak godina prikupio je više od deset kaznenih prijava, mahom povezanih sa sumnjom na korupcijske radnje, bio je 50-ak dana u istražnom zatvoru, ali nikad nije pravomoćno osuđen. Uz njega su bili uhićivani i bili su ili su još na optuženičkoj klupi njegovi suradnici, zaposlenici Gradske uprave i gradskih tvrtki, među kojima su Slobodan Ljubičić, Ivan Tolić, Miljenko Benko, Ivica Lovrić, Zdenka Palac, Vidoje Bulum, Miro Laco, Zdenko Antunović, Dragutin Kosić, Zdravko Krajina, Zvonimir Šostar, Ana Stavljenić Rukavina… U igri je (bio) i niz poduzetnika kojima je navodno pogodovao, od kojih je najpoznatiji Petar Pripuz.

18. – 19. Davor Barišić i Vinko Grgić: Uhićeni su kao gradonačelnici Velike Gorice odnosno Nove Gradiške u aferi 'Janaf', i to zajedno s prvim čovjekom Janafa Draganom Kovačevićem te vlasnikom Elektrocentra Petek Krešom Petekom.

20. Josip Bienenfeld: Načelnik sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove uhićen je u travnju 2019. zbog sumnje da je primio mito za promjenu građevinske dozvole za splitski hotel Villa Harmony.

21. Radimir Čačić: Potpredsjednik Milanovićeve vlade odstupio je s dužnosti kad je pravomoćno osuđen zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. U zatvoru je sjedio više od godinu dana.

22. Nada Čavlović Smiljanec: Bivša šefica Porezne uprave osuđena je nepravomoćno na dvije godine zatvora zbog prolongiranja naplate poreznog duga osječkom OLT-u.

23. Ivan Čehok: Proveo je tri mjeseca u istražnom zatvoru. Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog zamjene gradskih nekretnina s Davorom Pataftom. Drugi je slučaj povezan s navodnim primanjem mita od direktora Zagorje-Tehnobetona Miroslava Bunića.

24. Ljubo Ćesić Rojs: Osuđen je na godinu dana rada za opće dobro jer je kao pomoćnik ministra obrane otpisao 3,2 milijuna kuna Hrvatskom dragovoljcu.

25. Petar Čobanković: Nekadašnji Sanaderov ministar priznao je krivnju u aferi 'Planinska' i na temelju nagodbe s Uskokom osuđen je na godinu dana zatvora; odslužio ju je radom za opće dobro u Pučkoj kuhinji u Osijeku.

26. Stipe Gabrić Jambo: Oslobođen je krivnje za optužbu da je kao metkovski gradonačelnik nenamjenski potrošio državni novac (afera 'Suša'), ali pravomoćno je osuđen na sedam mjeseci uvjetno zbog sprječavanje dokazivanja u tom postupku.

27. – 31. Darko Horvat: Ministar graditeljstva uhićen je u subotu i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je kao ministar 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac (koja je bila uhićena u aferi 'Vjetroelektrane') nezakonito dijelio nepovratne poticaje. Prema neslužbenim informacijama, istragom su obuhvaćeni i potpredsjednik Vlade Boris Milošević (koji je dao mandat na raspolaganje) te bivši ministar Tomislav Tolušić, kao i sadašnji ministar Josip Aladrović zbog povezanosti s nezakonitim zapošljavanjem u HZMO-u kojem je bio na čelu prije ministarske funkcije. Navodno ima spremnu ostavku.

32. – 34. Lovro Kuščević: Bivšemu ministru graditeljstva i nakon toga uprave ukinut je saborski imunitet zbog sumnji u nezakonite poslove kad je bio načelnik Općine Nerežišće. Podignuta je optužnica protiv njega i još petorice, među kojima su i predsjednik Općinskog vijeća Jakša Gojić i tadašnji pročelnik u Općini Svemir Obilinović, sadašnji načelnik Nerežišća.

35. Marina Lovrić Merzel: Sisačko-moslavačka županica uhićena je 2014. zbog financijskih malverzacija; sudski postupak još traje.

36. Damir Polančec: Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva proveo je 115 dana u istražnom zatvoru zbog afere 'Spice' i navodnog pokušaja preuzimanja Podravke, ali poslije je kao i ostali suoptuženi Podravkini menadžeri oslobođen optužbi. Odslužio je desetomjesečnu zatvorsku kaznu jer je dao 500.000 kuna za nepotrebnu studiju o rješavanju statusa radnika Borova srpske nacionalnosti. Priznao je i krivnju za malverzacije pri postavljanju javne rasvjete na stadionu NK-a Osvit u rodnome Đelekovcu, za što je dobio godinu dana uvjetno.

37. – 39. Matija Posavec: Međimurski župan uhićen je zbog primanja mita od 10.000 kuna. Istoga je dana uhićen i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač zbog insceniranja lažnih prijetnji. Posavec je priznao, dao ostavku, opet se kandidirao i uvjerljivo pobijedio.

40. – 45. Josipa Rimac: Uhićena je u aferi 'Vjetroelektrane' kao i još dvanaest osoba. Među njima su bili šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković, šefica kabineta ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Turbić, kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac ('u igri' i uz Darka Horvata). Poduzetnički dio predvodili su investitor u vjetroelektranu Krš – Pađene Milenko Bašić i njegov menadžer Dragan Stipić.

46. Berislav Rončević: Bivši ministar obrane u prosincu 2010. zbog slučaja 'Kamioni' nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, ali na ponovnom suđenju oslobođen je optužbi.

47. Željko Sabo: Odsjedio je u zatvoru sedam mjeseci jer je kao vukovarski gradonačelnik pokušao 'kupiti' HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir.

48. Ivo Sanader: Bivši premijer proveo je dosad u zatvoru gotovo sedam godina, a mogao bi provesti još najviše osam. Sudilo mu se u procesima Ina – Mol, Hypo, Fimi media, Planinska te HEP – Dioki (za što je oslobođen).

49. Alojz Tomašević: Požeško-slavonski župan dobio je uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja.

50. Gabrijela Žalac: Bivša ministrica EU fondova uhićena je jer je Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo postupak zbog sumnjive javne nabave informatičkog sustava. U aferi 'Softver' uhićen je i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Liderova redakcija ispričava se svim protagonistima koji su možda preskočeni.

27. travanj 2024 13:09