Hrvatska
StoryEditor

Zdravko Marić: Previše je tvrtki u državnome vlasništvu, treba krenuti u prodaju

24. Listopad 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da bi stvarni poticaj tržištu kapitala od strane države trebao doći od aktivnijeg upravljanja državnom imovinom koja nije od strateškog značaja, što podrazumijeva i njezinu prodaju.

- Stvarni poticaj tržištu kapitala od strane države bi prije svega trebao doći iz segmenta upravljanja državnom imovinom. Mislim da još uvijek imamo preveliki broj udjela, odnosno broj trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Država se tu mora malo više i strateški fokusirati, što je ono na što će staviti naglasak (...), a sve ono što nije od strateške važnosti, jednostavno krenuti u procese aktivnijeg upravljanja, što između ostalog podrazumijeva i prodaju tih udjela - izjavio je Marić prilikom otvaranja konferencije Izazov promjene, koju organiziraju Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačka burza (ZSE).

Konferencija okuplja oko 400 sudionika iz financijske industrije, tijela državne uprave i kompanija, a veliku pozornost poklanja globalnim i europskim ekonomskim i tržišnim kretanjima te trendovima u Hrvatskoj na tržištu kapitala i u upravljanju imovinom fondova.

Otvaranju su, uz ministra financija, između ostalih nazočili i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman, bivši estonski premijer Taavi Roivas, a najavljeno je i predavanje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Marić je podsjetio da je država počela oglašavati prodaju manjinskih udjela, što je početni i lakši korak, no kaže i da ne treba zanemariti i one važnije korake koji bi trebali uslijediti. Smatra da se dosadašnji modeli upravljanja državnim poduzećima nisu u potpunosti pokazali uspješnima te su unaprjeđenja itekako moguća.

Trgovačka društva u državnom vlasništvu ta su koja mogu nositi kvalitetnu investicijsku aktivnost, čime bi doprinjeli i ukupnom gospodarskom rastu i razvoju, naveo je Marić. Ministar financija najavio da bi idući tjedan na Vladi trebao biti predstavljen rebalans proračuna za ovu godinu, proračun za iduću godinu, kao i paket poreznih izmjena.

Iako je to proračun izborne godine na što mnogi stavljaju naglasak, Marić poručuje da i dalje treba stavljati naglasak na održivost, stabilnost i uravnoteženost javnih financija.

Unatoč svim zahtjevima, apetitima i pritiscima, napominje, prijedlog proračuna, kao i rebalansa za ovu godinu, bit će na dosadašnjem tragu, odnosno bit će uravnotežen.

Kada je riječ o rebalansu, navodi Marić, ukupna rashodna strana proračuna ostat će na razini originalno planirane, unatoč raznim potrebama. Ukupni limit rashoda se neće povećavati, a sav višak prihoda koji će se ostvariti, bit će ponovno transferiran u slijedeći krug porezne reforme, poručio je ministar financija.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić poručila je da su Zagrebačka burza i financijski sustav, za razliku od drugih zemalja u okruženju, blagoslovljeni činjenicom da imaju mirovinske fondove koji na toliko mnogo načina podupiru financijski sustav.

- Oni ne samo da investiraju u kompanije koje kotiraju na burzi, već su napravili velike pomake u korporativnom upravljanju u tim kompanijama - kazala je Gažić.

Desetu godinu zaredom Poslovni dnevnik je u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodijelio nagrade tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima.

U konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa Crobex te društva uvrštena u Vodeće i Službeno tržište ZSE-a, a prvu nagradu osvojila je turistička kompanija Valamar Riviera, druga nagrađena je Atlantic Grupa, dok je treća nagrada pripala AD Plastiku.

26. travanj 2024 16:30