Kompanije
StoryEditor

Atlas i Kompas potencijalnim kupcima još potpuna nepoznanica

13. Listopad 2019.
Fortenova Atlas Kompas
Prema neslužbenim izvorima, Fortenova za potencijalne kupce još nije izradila ni informacijski memorandum u kojem bi trebalo biti mnogo više informacija o poslovanju. Taj dokument trebao bi biti gotov za dva tjedna

Na mnoge adrese hrvatskih poduzetnika iz Fortenove ​je stigao poziv za iskazivanje interesa za kupnju turoperatorskog biznisa – Atlasa i Kompasa. Poziv koji smo dobili na uvid zapravo sliči slikovnici s bajkovitim pričama o poslovanju dvaju putničkih agencija, ne sadržava nikakve konkretne podatke o krvnoj slici kompanija.

Prema neslužbenim izvorima, Fortenova za potencijalne kupce još nije izradila ni informacijski memorandum u kojem bi trebalo biti mnogo više informacija o poslovanju. Taj dokument trebao bi biti gotov za dva tjedna, nakon što kompanije koje pokažu interes potpišu ugovore o povjerljivosti podataka.

Poslovanje kompanija bivšeg Agrokora preneseno je na zrcalne kompanije, pa je tako nastao i Atlas plus, no nema nikakvih prenesenih poslovnih rezultata na tu kompaniju. Ako se promatra bilanca Atlasa d.d, situacija je vrlo loša. Njegova kratkotrajna imovina iznosi 45 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 571 milijun kuna. Kapital i rezerve u minusu su 528 milijuna kuna. Prihod je lani iznosio 345 milijuna, a gubitak 11 milijuna, s time da je prema gubicima to bila najbolja godina za Atlas u posljednjih pet godina, otkako je predsjednik Uprave Tomislav Matija Varga.

Kompas Poreč prema profitabilnosti stoji mnogo bolje od Atlasa, no njegovo poslovanje jako ovisi o globalnom partneru Jet2. Zbog neizvjesnosti u globalnom turoperatorskom biznisu, bude li sličnih potresa kao s britanskim Thomasom Cookom, Kompas bi se mogao naći u ozbiljnim problemima.

Nitko i ne spominje koliko je Atlas zapravo nastradao zbog propasti Thomasa Cooka jer je bio njegov glavni agent u Hrvatskoj. Uz Atlas je na prodaju cijeli nekadašnji biznis adriatica.neta, koji je neslavno završio. U međuvremenu su napravljene velike knjigovodstvene 'dubioze', pa nikomu više nije jasno tko je napravio dugove, a tko ih knjižio na sebe. Pitanje svih pitanja jest hoće li Fortenova izbrisati sve dugove spomenutih kompanija da potencijalni investitori mogu krenuti od nule.

Naime, ako je na zrcalne kompanije preneseno samo ono dobro, gdje je završilo ono loše i tko će to na kraju platiti? Može se očekivati da će svaki interesent htjeti dubinski snimiti poslovanje jer prema sadašnjim pokazateljima te kompanije ne bi kupio ni jedan imalo ozbiljniji poduzetnik. 

26. travanj 2024 07:02