Kompanije
StoryEditor

Primjer rasta akvizicijom: Osnivač Grafike nije dočekao prodaju svoje tvrtke Skripti  

04. Studeni 2019.
Saša Ostojić 

Osječka tvrtka Skripta, čiji su vlasnici Saša Ostojić i Dalibor Pospišil, više od 20 godina bavi se prodajom, najmom i servisom uredske opreme, zastupnica je za uređaje, pisače i sve ostalo iz uredskog segmeta Canona i Conice Minolte, a bavi se i grafičkom i reklamnom produkcijom velikih formata u sklopu tvrtke Skripta Tisak, koja je otvorena 2011. U tvrtki su se na svojoj koži uvjerili koliko je mukotrpan put tražiti nove klijente i novu nišu u poslovanju, ali uspjeli su realizirati ciljeve koji su u jednom trenutku prerasli u ozbiljan posao koji je trebao veći broj zaposlenih i jaču podršku. Ta se misao poklopila s ponudom Ivana Plačka, koji je bio osnivač i vlasnik osječke tvrtke Grafika, koji je prije tri godine predložio vlasnicima Skripte da razmisle o mogućnosti da preuzmu njegov vlasnički udjel u Grafici od 75 posto.

– Ti su se razgovori intenzivirali te su zaključeni prošle godine, a tijekom pregovora vlasnik Grafike je i podlegao bolesti zbog koje je htio prodati tvrtku – sa sjetom priča Ostojić, koji je ipak s obitelji Plačko realizirao proces preuzimanja prema važećem ugovoru. Skripta je tako preuzela zdravu tvrtku, s uhodanim poslom, svojim kupcima, strojevima i s početnih 26 zaposlenih danas tamo radi 31 osoba, a prihodi su rasli za 16 posto u godinu dana od preuzimanja.

– Rezultat ovog preuzimanja bit će naša nova usluga tiska etiketa ponajprije u rastućem segmentu poljoprivredno-prehrambenih proizvođača poput vinara, medara, maslinara, pivara, kako na hrvatskom, tako i na tržištu Slovenije, Austrije, Mađarske i Albanije. Cilj je uskoro izaći iz okvira ove regije – ne skriva Ostojić dodavši kako bi cijeli proces protekao lakše i jednostavnije da banka koju ne želi imenovati nije bila nepouzdana.

– Otkad se Osijekom pročulo da smo kupili drugu tvrtku i povećali broj zaposlenih i prihode, javila su se čak tri poduzetnika i ponudila nam svoje tvrtke – priča Ostojić.

Detaljnu priču o spajanjima i akvizicijama možete pronaći u Temi tjedna 'Male tvrtke u preuzimačkom naletu' u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 19:05