Svijet
StoryEditor

Cijena kukuruza skočila, jesenske oluje otežavaju žetvu

16. Listopad 2019.

Novi USDA WASDE izvještaj je vrlo neutralan, prema analizama raznih stručnjaka za reli na CME-u kojem smo svjedočili u petak zaslužni su više vremenski uvjeti nego sami WASDE izvještaj.

Cijena kukuruza skočila je 7 usd/mt samo u petak dok je tokom tjedna porasla 4 usd/mt. Očekivane jesenske oluje mogle bi usporiti i otežati žetvu u mnogim predjelima što uvijek potpomaže porast cijena dok bi i sama mogućnost dogovora s Kinom uvelike utjecala na cijene svih žitarica, iako Kina nije uvoznica kukuruza, uzbuđenje na tržištu pomaže porast cijena.

Sojino zrno također bilježi porast od 7 usd/mt i to ponajviše zbog mogućeg dogovora SAD-a i Kine.

Istovremeno iz Indije pristižu loše vijesti, urod bi mogao biti smanjen i do 20 posto, dok u Brazilu sadnja sojinog zrna ide iznimno sporo što će svakako utjecati na formiranje globalnih cijena.

Cijene pšenice su također više zahvaljujući uzbuđenju koje vlada na tržištu futuresa, te također zbog zabrinutosti oko vremenskih uvjeta koji će prevladavati tokom žetve i sadnje zimske pšenice.

Na tržištu ribljeg brašna vlada zatišje. Kineski kupci su se tek vratili s praznika, no MSI Ceres navodi manji ugovor zaključen po vrtoglavo visokoj cijeni.

Politički preokretu u Peruu utječe na sva tržišta, a novi izbori su zakazani za siječanj 2020.godine. I dalje se raspravlja o početku nove ribolovne sezone, te se spominje kraj listopada no stručnjaci vjeruju da sezona neće početi prije sredine studenog.

Ovogodišnja IFFO konferencija će biti održana u Šangaju od 4. do 6. studenog, a sudjelovat će svi glavni ljudi industrije.

Prema zadnjim izvještajima ova vrsta industrije bilježiti će snažan porast i to sa 47,3 milijuna USD ove godine na cca.71 bilijun USD do 2025.godine

26. travanj 2024 03:09