Svijet
StoryEditor

Globalno tržište preplavljeno je kukuruzom

13. Studeni 2019.

USDA WASDE izvještaj objavljen je prošlog petka i tržište je odmah reagiralo snažnim porastom svih cijena na CME-u. Tokom ovog tjedna cijene su se vratile na prošlotjedni nivo stoga možemo zaključiti da je objava izvještaja na kraju prošla poprilično bezbolno.

Ovog tjedna u Genevi se održava Global Grain konferencija koja će okupiti sve sudionike i stručnjake ovog biznisa dok će glavni govornik biti Dane Basse. Biti će zanimljivo čuti hoće li njegov govor utjecati na moguću korekciju cijena u bilo kojem smjeru.

Po pitanju kukuruza WASDE izvještaj pokazuje nižu proizvodnju i manje zalihe no promjene su toliko nebitne da ih je malo tko zamijetio. Trenutno je globalno tržište preplavljeno kukuruzom dok se američki vrlo malo izvozi stoga nema nikakvih prijetnji za jačanje cijena.

Izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa direktno su utjecale na kretanje cijena sojinog zrna. Izgleda da neće biti ništa od ekspresnog dogovora s Kinom sve dok je američki predsjednik zadovoljan s trenutnom situacijom kako sam naglašava.

Izvještaji o pšenici su također pozitivni stoga je nerealno za očekivati ikakav porast cijena ove žitarice.

Jedino bi loše vijesti iz Južne Amerike mogle utjecati na korekciju cijena, no, prema posljednjim podacima, usjevi za 2020 godinu su blizu rekordnih nivoa, pa je korekcija teško moguća.

U Peruu se odvija istraživački ribolov u kojem je do sada ulovljeno 27 000 mt inćuna i to 5 milja od obale, a koji će biti oduzeti od kvote.

Cijene su i dalje nepromijenjene, a novosti će biti dostupne tek idućeg tjedna po povratku svih aktera iz Kine.

image
Cijene ribljeg brašna
foto
26. travanj 2024 04:21