Tehnopolis
StoryEditor

Ceh plaćen elektroničkim novčanikom

22. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Odlaskom na godišnji odmor ne prestaje obveza plaćanja računa. Blagodati koje nudi internet omogućila su klijentima najvećih banaka da zahvaljujući table-tima i pametnim telefonima bezbrižno obavljaju transakcije. Upravo ljeti mobilne su usluge najopterećenije. Hrvatske banke prepoznale su odavno taj trend pa ne prestaju ulagati u razvoj online bankarstva.

- Mobilno bankarstvo najbrže i stalno raste među uslugama, zato Hrvatska poštanska banka sve više ulaže u taj dio poslovanja. Većina klijenata ima bar jedan mobitel, često i više njih, pa im je s tom uslugom Banka uvijek nadohvat ruke. Zbog toga HPB ima razloga sve više ulagati i razvijati mobilno bankarstvo. Ove godine planiramo uložiti oko 64 milijuna kuna u razvoj i poboljšanje kvalitete servisa, a dio planiranih ulaganja odnosi se na unapređenje mobilnog bankarstva - kaže Darijo Nujić, voditelj Odjela podrške izravnom bankarstvu Hrvatske poštanske banke.

Suvišni novac 

Češća uporaba mobilnog bankarstva ljeti i u skladu s tim porast prometa, dodaje, očekivan je zbog godišnjih odmora. - Mobilno bankarstvo idealno je rješenje koje omogućuje pristup računima u svakom trenutku i omogućuje financijsko poslovanje kad god je to potrebno - ističe Darijo Nujić. Jedan od pionira u uslugama na hrvatskom tržištu jest Erste&Steiermärkische Bank koji je poveo pravu revoluciju zahvaljujući usluzi ‘Slikaj i plati’. Prije ljeta ta je banka predstavila novu ponudu kako bi korisnicima omogućila ljetovanje bez nepotrebnih kartica i novčanika.- Nova usluga Erste Smart Wallet namijenjena je plaćanju u maloprodajnim trgovinama, kafićima, restoranima, na kioscima, u taksijima te kod svih mobilnih trgovaca i pružatelja usluga. Riječ je o novom rješenju za mobilno plaćanje kojim naši korisnici mogu lagano i brzo prebacivati novac jedni drugima, plaćati na maloprodajnim mjestima koja imaju oznaku Erste Wallet te fotografirati i držati pohranjene u aplikaciji sve svoje kartice vjernosti. Pri naplati na prodajnome mjestu trgovac kao terminal za naplatu upotrebljava svoj pametni telefon ili tablet, što uvelike olakšava naplatu na cijelome prodajnome mjestu. Prodavač pokazuje kupcu iznos potreban za plaćanje u obliku QR koda, korisnik Erste Smart Walleta na svom pametnom mobitelu skenira taj kod, a aplikacija mu pokazuje podatke o plaćanju - ime primatelja i iznos. Nakon što korisnik Erste Smart Walleta izabere račun s kojeg želi platiti i potvrdi transakciju, novac se prenese s kupčeva računa na trgovčev - objasnio je novu uslugu Igor Strejček, direktor Direkcije za upravljanje distributivnim kanalima Erste&Steiermärkische Banka.

Opsežni testovi

Mobilno bankarstvo i digitalni novčanici imaju mnogo prilika za širenje, a neki očekuju da bi mogli i potpuno zamijeniti poslovnice. Iako možda ne ove godine, novčanici bi uskoro mogli potpuno nestati te bi se sve moglo obavljati s pomoću mobilnih aplikacija. - Ova grana bankarstva ima goleme potencijale i tehničke mogućnosti napretka. Budući da prati razvoj pametnih telefona, očekujemo burnu budućnost. Očekujemo da će razvoj mobilnog bankarstva obuhvatiti sva udaljena, mobilna i beskontaktna plaćanja u nekom obliku digitalne lisnice koja bi obuhvaćala plaćanje mobilnim uređajem, prikupljanje bodova vjernosti, realizaciju vaučera, plaćanje javnog prijevoza i slično - rekli su nam u Hypo banci.U natjecanju inovacijama treba biti oprezan da se ne bi otvorila vrata ilegalnim aktivnostima. Banke su zato posebno oprezne kad predstavljaju nove proizvode. Testiranja su opsežna, a na kraju mnoge hrvatske aplikacije dobiju nagrade.- Potaknuta izvrsnim rezultatima u plaćanju m-zabom, od prošlog rujna Banka je u sklopu m-zabe za razliku od ostalih m-banking usluga u zemlji ponudila građanima m-kupi, mogućnost plaćanja kodom TAC na mobitelu u Konzumu i Tisku, a početkom lipnja uvela je i m-foto plati, uslugu namijenjenu i poslovnim subjektima i građanima. M-foto plati omogućava brzo, jednostavno i praktično plaćanje računa skeniranjem uplatnica, bez obzira na to imaju li otisnut 2D ili QR kod, što je novost u mobilnom bankarstvu dostupnome na tržištu - kažu u Zagrebačkoj banci.

Kartice u sobi

Sve više građana počinje upotrebljavati mobilno bankarstvo, a novi naraštaji jednostavno ne mogu zamisliti život bez tih usluga. Zato i banke dobivaju sve više upita korisnika o tim mogućnostima.- Erste banci iz godine u godinu raste broj korisnika Erste mBankinga, usluge mobilnog bankarstva, a nakon što je početkom 2012. klijentima ponuđen Erste mBanking, aplikacija za mobilne uređaje iPhone i Android s pripadajućim uslugom plaćanja računa ‘Slikaj i plati’, zabilježeno je više od 25.000 novih korisnika te usluge, što je porast od gotovo 133,40 posto. Sad imamo 44.464 korisnika. Načelno, ljeti se poveća broj transakcija obavljenih u sklopu usluge mBanking. Prošle je godine tom uslugom obavljeno više od 162.000 transakcija, od kojih je 25,47 posto obavljeno u tri ljetna mjeseca - pohvalio se Strejček.Bankari očekuju da ćete i ovo ljeto kartice ostaviti u sobi i sve svoje usluge jednostavno obavljati mobilnim telefonom.

07. svibanj 2024 02:28