Što i kako
StoryEditor

20 najčešćih pogrešaka prilikom ulaganja

09. Studeni 2023.

Nitko nije imun na pogreške, pa tako ni najbolji investitori. Srećom, pogreške u ulaganju mogu pružiti vrijedne lekcije tijekom vremena pružajući ulagačima priliku da steknu uvid u ulaganje i izgrade otpornije portfelje.

Kako bi bolje uočili najčešće greške institut CFA, globalna neprofitna organizacija koja stručnjacima za investicije pruža financijsku edukaciju, izdao je prikaz 20 najčešćih pogrešaka pri ulaganju na koje treba pripaziti.

Od emocionalno vođenih odluka o ulaganju do plaćanja prevelikih naknada, evo nekih od najčešćih pogrešaka pri ulaganju koje je prenio Visual Capitalist.

  1. Previsoka očekivanja

Razumna očekivanja povrata pomažu ulagačima da zadrže dugoročan pogled bez emocionalne reakcije

  1. Nepostojeći investicijski ciljevi

Često se investitori usredotoče na kratkoročne povrate ili najnovije investicijsko ludilo umjesto na svoje dugoročne investicijske ciljeve.

  1. Manjak diverzifikacije

Česta je to pogreška jer je diverzifikacija važna zbog sprječavanja da jedna dionica drastično utječe na vrijednost portfelja ulagača.

  1. Usredotočenost na kratkoročno

Lako se usredotočiti na kratkoročno, ali to može natjerati investitore da preispitaju svoju izvornu strategiju i donesu neoprezne odluke.

  1. Kupnja po visokoj cijeni i prodaja po niskoj

Ponašanje ulagača tijekom tržišnih promjena često ometa ukupnu izvedbu

  1. Previše trgovanja

Postoje studije koje pokazuju da su najaktivniji trgovci u prosjeku godišnje imali lošije rezultate za 6,5 posto od onih koji više kalkuliraju

  1. Plaćanje previsokih naknada

Naknade mogu značajno utjecati na ukupnu izvedbu ulaganja.

  1. Prevelika usredotočenost na poreze

Iako skupljanje gubitaka od poreza može povećati povrat, donošenje odluke isključivo na temelju njenih poreznih posljedica možda neće uvijek biti opravdano.

  1. Neredovito provjeravanje ulaganja

Pogledajte svoj portfelj tromjesečno ili godišnje kako biste bili sigurni da ostajete na pravom putu ili je li vašem portfelju potreban rebalans.

  1. Rizik nerazumijevanja

Previše rizika može vas izbaciti iz zone udobnosti, ali premali rizik može rezultirati nižim prinosima koji ne dosežu vaše financijske ciljeve. Potrebno je prepoznati pravu ravnotežu za vlastitu situaciju.

  1. Nepoznavanje učinka

Investitori često zapravo ne znaju učinak svojih ulaganja. Potrebno je pogledati svoje povrate kako bi pratili ispunjavate li svoje investicijske ciljeve uzimajući u obzir naknade i inflaciju.

  1. Reagiranje na medije

Kratkoročne negativne vijesti mogu izazvati strah pa se potrebno usredotočiti na dugoročne ciljeve.

  1. Zaboravljanje na inflaciju

Inflacija ima velik utjecaj, no njen se učinak često zaboravlja.

  1. Tempiranje tržišta

Određivanje vremena na tržištu je iznimno teško. Ostanak na tržištu može generirati puno veće povrate u odnosu na pokušaje savršenog tempiranja tržišta.

  1. Manjak dubinske analize

Potrebno je provjeriti vjerodostojnost svog savjetnika ili brokera i pogledati njegovu povijest djelovanja ili prijašnje pritužbe na njegovo djelovanje.

  1. Suradnja s pogrešnim savjetnikom

Isplati se odvojiti vrijeme za pronalazak pravog savjetnika. Potrebno je pažljivo provjeriti svog suradnika kako bi bili sigurni da su vaši ciljevi usklađeni.

  1. Emocionalno ulaganje

Iako može biti izazovno, važno je ostati racionalan tijekom tržišnih fluktuacija.

  1. Trčanje za prinosom

Ulaganja s visokim prinosom često nose najveći rizik. Prije ulaganja u ovakvu vrstu imovine treba pažljivo procijeniti rizik.

  1. Oklijevanje o početku ulaganja

Kako piše Visual Capitalist, zamislite da dvoje ljudi ulaže 200 dolara mjesečno uz pretpostavku povrata od sedam posto godišnje do dobi od 65 godina. Ako bi jedna osoba počela s 25 godina, njezin bi krajnji portfelj iznosio 520 tisuća dolara. Ako bi druga osoba počela s 35 godina zaradila bi ukupno oko 245 tisuća dolara. Zato je važno, ukoliko se premišljate, početi što ranije i educirati se na vrijeme.

  1. Ne kontrolira se ono što se može

Iako nitko ne može predvidjeti tržište, investitori mogu kontrolirati male doprinose tijekom vremena, što može imati snažne rezultate.

 

Kako bi izbjegli ove uobičajene pogreške pri ulaganju, ulagači ne smiju zaboraviti ostati racionalni i usredotočiti se na svoje dugoročne ciljeve. Izgradnja solidnog portfelja često uključuje procjenu financijskih ciljeva, tekućeg prihoda, potrošačkih navika, tržišnog okruženja te očekivanih prinosa.

Imajući ove čimbenike na umu, ulagači mogu izbjeći fokusiranje na kratkoročne promjene tržišta i kontrolirati ono što mogu. Dugoročna mala ulaganja mogu imati snažne učinke, s potencijalom akumulacije značajnog bogatstva jednostavnim dosljednim ulaganjem tijekom vremena.

image

20 pogreški kod ulaganja, izvor: Visual Capitalist

foto
26. travanj 2024 02:55