Studentski Lider klub
StoryEditor

Američki studenti o održivosti uče od hrvatskog proizvođača Naše klasje

25. Ožujak 2024.
Naše klasje

Studenti postdiplomskog studija Sveučilišta Duquesne iz Pittsburgha, Pennsylvania, posjetili su prošli tjedan zaprešićko Naše klasje, proizvođača svježe tjestenine, kako bi u toj kompaniji saznali više o održivosti. Američki studenti su je prepoznali po svom angažmanu u održivom poslovanju, zbog čega su zamolili vlasnika i direktora Zorana Šimunića da im bude mentor u njihovom projektu koji traje sada već šest mjeseci. Naime, preseljenjem u novi pogon 2019. godine, poznat kao ‘Zelena kuća‘, kompanija je dodatno naglasila svoju posvećenost zaštiti okoliša kroz održive prakse proizvodnje.

Upravo je to bio razlog njihovog dolaska u hrvatsku kompaniju, inače osnovanu 2001. kao greenfield investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda koja je u međuvremenu postala najveći proizvođač Aurelia svježe tjestenine od baranjske durum krupice. Kako je rekla Mia Bednaž, vanjska suradnica Našeg klasja, održivost je jedna od gorućih aktualnih tema kako u društvu, tako i u gospodarstvu i svakom obliku poslovanja. Pod Šimunićevim mentorstvom američki studenti proteklih šest mjeseci istraživali su održive prakse u industriji hrane putem digitalnih kanala. Posjetom proizvodnom pogonu u Zaprešiću pak predstavili su svoje ideje i prvu fazu svojih projekata, fokusirajući se na temu održive ambalaže.

- Iznenađeni smo predanošću kojom su studenti pristupili zadatku. Temeljito su istražili domaće i strano tržište. Pokazali su iznimno zanimanje za naš pristup održivosti koji je za njih bio inovativan. Razinu održivosti koja naša kompanija od 50-ak zaposlenih prakticira nisu imali prilike vidjeti u svojoj zemlji – objasnio je Šimunić.

Suradnja i rad na projektu nastavit će se, a u travnju očekuju završnu on line prezentaciju. Kako je rekla Bednaž, hrvatski proizvođači imaju proizvode i bogato iskustvo koje mogu donijeti na strana tržišta, a ova inicijativa ističe važnost međunarodne razmjene znanja i iskustava u stvaranju održivijeg gospodarstva.

27. travanj 2024 11:59